Загалом 2020 року поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу становили 6,7 млрд дол. США, зменшившись проти показника попереднього року на 10,7%, поінформував заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на прес-реліз ННЦ.
Причиною цього, пояснив він, стали як обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу COVID-19, так і деякі інші обставини, зокрема пташиний грип, через який Євросоюз вводив заборону на поставки української курятини. В результаті, минулого року відбулось скорочення кількісних і вартісних обсягів продажів всіх основних експортних позицій, за винятком соняшникової олії.
Товарна структура вітчизняних поставок до Європейського Союзу значною мірою повторює загальну. Понад 80% у ній припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків переробної промисловості.
Цікаво, зауважив науковець, що Європейський Союз виступає головним ринком для збуту цілої низки агропродовольчих продуктів із України:
- риба і рибопродукти — 26 млн дол. США (62% вартості закордонних продажів);
- яєчні продукти — 12 млн дол. США (64%);
- мед — 115 млн дол. США (83%);
- плоди і ягоди — 184 млн дол. США (77%);
- ріпак — 949 млн дол. США (94%);
- матеріали рослинного походження — 45 млн дол. США (96%);
- соєва олія — 133 млн дол. США (59%);
- макаронні вироби — 41 млн дол. США (76%);
- консервовані томати — 41 млн дол. США (75%);
- соки — 50 млн дол. США (68%);
- екстракти та концентрати з чаю і кави — 17 млн дол. США (53%);
- дріжджі — 19 млн дол. США (76%).
У 2020 році Україні вдалося повністю вичерпати квоти на безмитні поставки до країн Євросоюзу меду, яблучного і виноградного соків, цукру, ячмінної крупи і борошна, консервованих томатів, обробленого крохмалю, кукурудзи, м’яса птиці, яєць, обробленої продукції з зернових та крохмалю. На відміну від 2019 року квоти на експорт пшениці і вершкового масла закрити не вдалося.
Протягом січня 2021 року українські компанії вже в повному обсязі використали квоти на мед та яблучний і виноградний соки, підсумував Микола Пугачов.
Джерело: propozitsiya.com