Україна стала однією з країн-передовиків по вирощуванню штирийского гарбуза

Ринок нішевих культур в Україні демонструє позитивну динаміку виробництва, споживання та експорту. Користується популярністю і гарбуз. Завдяки власному насіннєвому заводу Корпорації «Сварог Вест Груп», яка посіяла штирійські гарбузи за традиційною технологією на площі 574 га в Хмельницькій області, Україна посіла одне з провідних місць по вирощуванню та переробці цієї культури. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на прес-центр Корпорації.

«Звісно, гарбуз — не є екзотикою і новинкою для українського споживача, проте так і залишається так званою нішевою культурою. Корпорація «Сварог Вест Груп» вирощує на своїх ланах сорт Gleisdorfer, який за 40 років свого існування довів свою здатність виживати в різних (навіть несприятливих) погодних умовах – дефіцит/надлишок вологи, висока/низька температура повітря. В Австрії, де, власне, цей гібрид був виведений, обмежені можливості для вирощування гарбузів, він засівається та культивується в долинних районах на південному сході країни (Штирія). Цього не вистачає для виробництва олії, споживання якої стрімко зросло у світі. Тому австрійці зазвичай імпортують корисне насіння до своєї країни. Так, Україна стала однією з країн-передовиків по вирощуванні цієї культури. В цьому році ми посіяли штирійський гарбуз за традиційною технологією (574 га) в с. Новичі Шепетівського району Хмельницької області. Неабияким плюсом компанії є власний насіннєвий завод, який має лінію по доробці насіння гарбуза», — говорить старший агроном Олег Юзьков.

В Корпорації «Сварог Вест Груп» функціонує сучасний насіннєвий завод, на потужностях якого розміщено цех із доробки нішевих культур.

«Після того, як насіння голонасінного гарбуза зібрали, воно прямує в цех, де миється в два етапи. Згодом на сушильних столах насіння висушується до необхідної вологості. Потім відбувається ретельна очистка, калібрування та фасування за допомогою сучасної очисної машини. При необхідності додаткового очищення використовується висококласна Японська оптично-сортувальна машина», — коментує Петро Харусь, директор заводу.

Гарбуз має дуже високий потенціал, перш за все, завдяки корисним властивостям цієї продукції, та доволі перспективною продукцією з огляду на експорт. «Останнім часом в Європі безперервно зростає попит на гарбузову олію. У 2018 році Корпорація «Сварог Вест Груп» вперше здійснила виробництво власного продукту — високоякісної гарбузової олії. Благодатні землі Поділля, вдалий гібрид штирійського гарбуза, Gleisdorfer (вміст олії 48–50%), сучасне спеціальне обладнання, — все це стало запорукою якісного кінцевого продукту — олії, яка виготовлена на замовлення Корпорації нашими партнерами», — сказав Олександр Бужениця, член Ради директорів, комерційний директор.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *