За допомогою даних Google та українських рестораторів Forbes узявся на неабияке завдання – порахувати, скільки коштує бренд «український борщ», у 2022 році визнаний нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Forbes.
1 липня ЮНЕСКО визнало борщ українським, внесло його культуру приготування до Списку культурної спадщини. Це має ціну. Надання продуктам географічної індикації збільшує вартість на 5–32%, згідно з дослідженням Крістіани Ґаравальї та Паоло Маріані.
Forbes перевірив цей висновок в Україні: ціни на сир Parmigiano Reggiano на 28% вищі за ціни на сири Grana Padano, що виготовляються за подібним рецептом, але без маркування про виготовлення в провінції Емілія-Романья. Можна припустити, що український борщ також буде на 20–25% дорожчим за безіменну страву, приготовану за подібним рецептом.
Скільки ж борщу їдять у світі? Точної відповіді на це питання не існує. За оцінкою шеф-кухаря Євгена Клопотенка, українці вживають борщ двічі на тиждень.
Проведене Forbes нерепрезентативне опитування свідчить, що читачі видання їдять борщ у середньому 45 разів на рік. Google Trends допомагає визначити, у яких країнах найчастіе цікавляться борщем. Прогнозовано в лідерах Україна та сусідні держави.
Оцінка включає статистику за найменуваннями «борщ», borsch, borshch и borsht, хоча на напис кирилицею припадає понад 95% усіх запитів.
У серпні, в перший місяць роботи лондонського ресторану Mriya, борщ був найпопулярнішою стравою – його замовляли в середньому 25 разів на день, розповідає засновник закладу Юрій Ковриженко. За його словами, «борщоманія» в Британії розпочалася після вторгнення, у соцмережах рясніло від постів із приготуванням борщу задля підтримки України.
Припустимо, що борщ у світі споживають пропорційно до зацікавленості ним у Google. Тоді у росії цей показник становить 38 порцій на рік, у Білорусі – 26, у Молдові – 19. Серед не «ексрадянських» країн найбільше борщу з’їдають в Ізраїлі (4), Чехії (3) та Польщі (2). Якщо споживання корелює з Google, то у світі щорічно їдять близько 9 млрд порцій борщу.
У жовтні вартість борщового набору (на шість порцій) становила 116 грн, а з урахуванням необхідних для подання страви сметани, сала, житнього хліба та часнику – 184 грн, або 31 грн за порцію. У закладах харчування вартість борщу стартує від 34 грн («Пузата хата») і сягає 360 грн у Queen Country Club.
На кількість замовлень борщу в українських ресторанах дуже впливають подання та «вау-елементи», пояснює ресторатор Дмитро Борисов: «Коли ми подаємо борщ не в тарілці, а у качані капусти, то ця страва буде у 60% усіх замовлень та у 80% від замовлень перших страв».
Більшість українців споживають борщ удома. Використовуючи останні доступні дані Держстату, можна порахувати, що українські ресторани отримують тільки 2,3% (у містах 3%) всіх витрат на харчування. В інших країнах показник вищий – від 5,5% у Казахстані до 45% у Великій Британії.
Можна зробити оцінку, що 9% усього борщу у світі споживається в закладах харчування. Це 800 млн порцій на рік. За середньої ціни $3 за порцію це $2,4 млрд, з яких цінова складова географічного бренда – близько $500 млн на рік.
Джерело: propozitsiya.com