Клітинне сільське господарство відіграє ключову роль у майбутній системі стійкого харчування

Один із обнадійливих підходів у аграрному секторі — клітинне сільське господарство, що включає біотехнологічні методи виробництва їжі поза рамками звичайного землеробства і тваринництва.

«Клітинне сільське господарство є важливим елементом у майбутній інноваційній системі відповідального харчування», — підкреслює співзасновниця RESPECTfarms Флорентіна Ціґловскі, повідомляє DLG.  

Організація працює над бізнес-моделями, які заохочуватимуть фермерів брати участь як активних постачальників у клітинному секторі. У Нідерландах планується заснування першої пілотної ферми для вирощування штучного м’яса.

Тваринництво багато років поспіль забезпечувало продовольчу безпеку, проте зараз існує потреба в раціональнішому використанні природних ресурсів та зменшенні викидів. Одним із можливих рішень є міко-білок, який виготовляється з грибного міцелію. Його можна виробляти на менших площах і з мінімальними витратами ресурсів.

Професор Філіп Бенц з Технічного університету Мюнхена зазначає, що біотехнологія на основі грибів може сприяти стабільності поставок харчових продуктів для зростаючого населення планети, одночасно зменшуючи викиди парникових газів.

Клітинне сільське господарство дозволяє виготовляти продукти тваринного походження без вирощування чи забою тварин. Клітини вирощуються в біореакторах, що робить виробництво більш ефективним з точки зору використання ресурсів. Продукти з грибного міцелію (наприклад, від Kynda Biotech) створюються за допомогою мікробної ферментації. Вони не підпадають під традиційні методи клітинного виробництва, але базуються на схожих біотехнологічних принципах.

Стартап Kynda Biotech (Нижня Саксонія) перетворює побічні продукти харчової галузі, такі як молочна чи цукрова, на функціональний білковий компонент. Модулі ферментації інтегруються у виробничі процеси, знижуючи витрати на утилізацію та створюючи додану вартість. Рештки після процесу ферментації можуть бути використані як добриво.

Компанія готує запуск перших міцелієвих продуктів. Для виходу на широкий ринок ключовими є смак, функціональність та конкурентна ціна. Потенціал новаторських рішень буде обговорений на конференції Inhouse Farming – Feed & Food Convention 2025, яка відбудеться 30 вересня – 1 жовтня в Гамбурзі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *