Осінь. Дача. Зібрали останній урожай. Потрібно закривати сезон, не хочеться, але справа йде до зими, настав час прощатися до наступної весни.
Зазвичай це відбувається на початку листопада. Збираємо останні овочі та фрукти, укладаємо акуратно банки з різними заготовками, збираємо сухі цілющі трави, вітамінні чаї, сухофрукти. Крім цього ще варення, джеми, фруктові соки та компоти. У нашу машину все не вміщується, тому взяли причіп у сусіда по гаражі.
В окремий контейнер наша бабуся укладає цілющі настоянки, мазі, витяжки та лікувальний алкоголь. Так, до Нового року потрібно забрати сюрприз для дорослих – малинове вино із чистого соку. Уявляю, яким смачним та ароматним воно буде. Все це зручно заготовляти на дачі. Особливо гриби: сушити, солити, маринувати, смажити з цибулею в ароматній олії. Взимку такі заготовки на столі виглядають солідно. Наші друзі знають, що взимку ми завжди пригощаємо різними корисними та дуже смачними продуктами, а ще завжди даємо готель додому.
Потім потрібно законсервувати та відправити на зберігання інструменти: триммер, шуруповерт, дриль, генератор та інше. Все потрібно змастити, протерти та упакувати. Окремо занести в сарайчик лопати, граблі, косу, розпушувач ґрунту, сапу. Словом, інвентар до весни повинен зберігатися у чистоті та сухості.
Консервуємо на зиму водяну колонку, утеплюємо колодязь, прибираємо зовнішні перенесення та додаткове освітлення. Заносимо в будиночок стовпчики, які зазвичай озвучують радіо. Роботи багато. Але коли зайнята вся сім'я, коли кожен знає, що на ньому певне завдання час минає непомітно. До обіду стає зрозуміло, що за раз все не відвеземо. Доводиться робити із сином додаткову ходку до гаража.
День сьогодні видався відмінний, по-осінньому тепло і сонячно, та й гарний настрій. Дивна пора року – осінь, щедрий нині врожай. Ось знайшлася робота і онуку: заносить з мамою в будиночок свої іграшки, складає їх у куточок до весни. Йому також подобається цей процес.
У хвилини відпочинку ще раз обійшли город, палісадник, все перевірили, ще раз переглянули. Начебто все гаразд. Нові саджанці також готові до зими, підв'язані, захищені від гризунів. Справі час — забава година.
І останнє – забираємо на зберігання та переробку врожай гарбуза. Око радіє, коли поклали все це добро в автомобільний причіп. Нині ми вирощуємо чотири сорти. Усі вони різні: одні для каші, інші для пиріжків, третій сорт для вітамінного соку, а останній йде на повидло, джем та цукати. Якщо з гарбуза правильно приготувати страву, то важко буде сказати, чим це гірше за найдорожчі екзотичні фрукти.
Закриття сезону ми завжди відзначаємо гарним обідом у альтанці біля мангалу, з вугіллям, з серпанком. З приготуванням шашлику та барбекю. До цього ми також готувалися: замаринували м'ясо, будинки приготували соус, напої, овочі. Бабуся вранці напекла пиріжків з картоплею і поклала їх у контейнер, щоб зберегти тепло та свіжість. Онукові приготували улюблений десерт. Востаннє цього року розігріємо самовар із ароматним трав'яним чаєм.
Тепер приїдемо сюди лише навесні, відкриватимемо дачний сезон нового року.