Україна збільшила експорт живої ВРХ на 80%

Реалізація великої рогатої худоби на забій у січні становила 24,8 тис. т, що на 7,26% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Відносно попереднього місяця забій скоротився приблизно в 3,5 раза.

Про це повідомляє аналітик «Асоціації виробників молока» Георгій Кухалейшвілі.

За його словами, найбільше скорочення виробництва яловичини характерне для сільськогосподарських підприємств. За попередньою інформацією, в січні підприємства реалізували на забій 8,1 тис. т ВРХ, що на 11,11% менше, ніж у січні 2022 року. Господарства виробили 16,7 тис. т яловичини, що на 5,39% менше, ніж рік тому.

«Незважаючи на попит на яловичину у світі, Україна скоротила обсяги виробництва м’яса і м’ясопродуктів через зростання собівартості виробництва, складності в організації збуту готової продукції, особливо до країн далекого зарубіжжя, через ризики, пов’язані з війною», — пояснив експерт.

Натомість українські скотарі збільшили експорт ВРХ живою вагою. За попередніми даними Держстату, в січні Україна експортувала ВРХ живою вагою на суму $3,23 млн, що на 78,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

«На зовнішніх ринках спостерігається дефіцит ВРХ на забій, а також попит на відновлення або збільшення популяції стада. Через природні лиха скоротилася популяція корів у США. На нестачу м’яса у світі вплинуло зростання цін на корми. В листопаді-грудні 2022 року багато фермерів з метою економії менше годували корів ячменем, внаслідок чого вони набрали менше маси, і тепер на ринок поступає менше м’яса», — уточнив Георгій Кухалейшвілі.

Однак тенденція до скорочення виробництва яловичини характерна не для всіх регіонів України. За попередніми оцінками Держстату, найбільше наростили обсяги виробництва м’яса сільськогосподарські підприємства у Житомирській (+26,67%), Івано-Франківській (+24,59%), Київській (+19,35%), Кіровоградській (+18,18%), Миколаївській (+25%), Одеській (+36,36%), Полтавській (+28,57%), Рівненській (+41,94%), Хмельницькій (35,85%) і Чернігівській областях (+20%). У Кіровоградській області господарства населення збільшили обсяги виробництва на 6,06%. У січні найбільший спад виробництва м’яса спостерігався на підприємствах і господарствах Запорізької, Луганської, Харківської, Сумської областей.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *