Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the gd-rating-system domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/koppst/htdocs/koppst.kr.ua/wp-includes/functions.php on line 6121
Міська ферма: як українці збирають врожаї без землі | ► КОППСТ

Міська ферма: як українці збирають врожаї без землі

Сергій Нікіфоров заснував у центрі Києва міську ферму і вирощує свіжу зелень. В Україні ось-ось запустять ринок землі, якого так довго чекали або боялися всі — від чиновників до жителів сіл. Однак вирощувати продукти харчування при бажанні можна і без землі — досить відкрити так звану “вертикальну ферму” або обладнати міні-город у міському підвалі або на даху.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на LIGA.net.

Такі технології вже дуже популярні в США і Європі. Для України це новий тренд, який може отримати поштовх до розвитку і частково витіснити з ринку тепличні та імпортні овочі та зелень.

Сергій Нікіфоров запустив вертикальну ферму в морському вантажному контейнері на столичному Печерську. Його базовий бізнес — ділова авіація, але Нікіфоров давно дивився в бік агро. “У кризовий 2008 рік навіть подумував зайнятися картоплею, але не зміг знайти земельну ділянку під ці потреби”, — розповідає підприємець.

Друга спроба трапилася кілька років тому — припала до душі лохина. Вивчивши можливості і ризики, він вирішив скооперуватися з польськими фермерами: “Польща в ягоді, як Силіконова долина. Я вже готовий був почати бізнес із поляком, але він пропав. Не склалося”.

Втретє в АПК Нікіфорова привели технології: “Часто читаю технологічні видання, і в одному з них натрапив історію про вертикальне фермерство в США і технологію гідропоніки. Вирішив вивчити це питання”.

На його подив, виявилося, що основний обсяг зелені в США виробляється в двох штатах — Аризоні й Каліфорнії, а потім протягом декількох тижнів продукцію розвозять по всій країні. “Тобто зелень потрапляє на стіл несвіжа. Повинна ж бути альтернатива — і це міські ферми”.

Нікіфоров вирішив спробувати. Упевненості в своїх силах професійного авіатору надала історія Кімбала Маска. Він — ресторатор. У його закладах подаються страви з власноруч вирощених продуктів якраз на таких вертикальних фермах.

Цим шляхом вирішив піти і Нікіфоров. Новоявлений аграрій каже, що вирішив не розмінюватися на дрібниці і взяв найефективнішу розробку.

Наприкінці вересня обладнаний IoT-технологією контейнер доставили до Києва. Задоволення недешеве, контейнер потягнув на шестизначну суму, каже Нікіфоров, але не називає конкретних цифр. Він планує окупити свої вкладення протягом трьох років.

У жовтні провели всі налагоджувальні роботи, у листопаді — зняли свій перший тестовий урожай зелені: рукола, салати. “Я зараз, на етапі тестування, займаюся всім самостійно, це релакс — посіяти насіння в землю і з “ясел” пересадити розсаду в “молодшу групу”, — розповідає він.

У майбутньому планує найняти на роботу співробітника — догляд за міні-фермою вимагає не більше 10 годин роботи на тиждень однієї людини.

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *