Багато людей, які звикли до стандартної моркви оранжевого кольору, здивуються, дізнавшись про існування інших кольорів. Більш того, спочатку цей овоч зовсім не був помаранчевим: переважали фіолетові й жовті кольори.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на My discoveries.
Дикі види моркви існували десятки і навіть сотні тисяч років тому, а сама родина, до якого відноситься наша героїня, існує на планеті вже мільйони років. Незліченні види дикої моркви відрізнялися розміром, смаком і кольором: від жовтого до темно-фіолетового. Характерно, що більш темні види моркви виростали в азійському регіоні, а світло-жовті відтінки були поширені в Середземномор’ї.
Довгий час морква так і залишалася дикою рослиною: вона була відома людині, але вся увага наших предків була прикута до обробітку злакових і деяких інших одомашнених рослин. До моркви руки дійшли тільки близько 10 століття н.е.
Даний сорт коренеплоду поєднує в собі корисні речовини і вітаміни (антоціани, каротиноїди) азійської і середземноморської моркви, відрізняється великим розміром і солодким смаком. Не дивно, що саме помаранчева морква завоювала популярність у покупців. Але подекуди трапляється зустріти і екзотичну жовту або фіолетову моркву.
Джерело: propozitsiya.com