Лучанка Ілона Хвень займається фермерством не виходячи з власної квартири – має міні плантацію з вирощування мікрозелені.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Деталі: На своїй домашній фермі господиня вирощує соняшник, амарант, броколі, люцерну, цибулю, руколу, льон, горох, пшеницю, капусту та редиску.
Коментар: “Зараз вирощую 12 культур: амарант червоний, цибулю, руколу, льон, броколі, горох вусатий, соняшник, люцерну, пшеницю, редис Санго, дайкон і редис Ред Корал. Ще раніше також вирощувала гречку та буряк“, – розповідає жінка.
Фермерка розповідає, що насіння замовляє у Польщі, адже часто в місцевих магазинах можна натрапити на неякісний чи дуже дорогий товар.
Росте все на кокосовому субстраті або міжвінцевому ущільнювачі, які попередньо лучанка заливає водою. Аби мікрозелень зростала здоровою, у приміщенні підтримує прохолодну температуру (19-20 градусів), повітрообмін і світло. Без освітлення проростає тільки люцерна. Окрім того, городину щодня зрошує водою.
Коментар: “У мене не технічне приміщення – квартира. Я починала з підвіконня, а зараз маю окрему кімнату для мікрозелені. Свекор допоміг облаштувати стелажі, провів світло, встановив фітолампи. Також він зробив компостну яму на дачі, тому перероблений субстрат я не викидаю – збираю й передаю. З нього виходить хороше натуральне добриво, адже я не використовую жодних стимуляторів росту. Таке собі безвідходне виробництво“, – розповідає Ілона.
Культури зростають по-різному: деякі городянка збирає вже за п’ять днів, інші – за два тижні. Уже зрізана зелень за відсутності вологи може зберігатися в холодильнику до двох тижнів.
Тим, хто лише знайомиться з мікрогріном, Ілона радить спершу спробувати горох і соняшник, адже вони соковиті, солодкі й можуть слугувати основою для салатів. Водночас не слід обирати проростки тих овочів чи тієї зелені, які ви не споживаєте в дозрілому вигляді.
Джерело: сайт volynnews
Читайте також: Україна за місяць вичерпала річну квоту на експорт меду та соків до ЄС
Джерело: news.agro-center.com.ua