Селекціонери з британського Інституту досліджень сільськогосподарських культур Rothamsted Research проводять випробування пшениці, використання якої повинно знизити рівень акриламіду в випеченому хлібі.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на foodingredientsfirst.com.
Акриламід утворюється в результаті реакції між аспарагіном і цукрами та вважається канцерогенним.
Подібні дослідження є безпрецедентними для континентальної Європи, де діють суворі норми ГМ. Однак Департамент навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства країни дозволив випробування з урахуванням їхньої важливості для здоров’я людини.
«Ми вважаємо, що рівень аспарагіна в пшениці можна істотно знизити без шкоди для якості зерна», — говорить керівник проєкту в Rothamsted Research, професор Найджел Гелфорд.
За його словами, було виявлено, що акриламід викликає рак у гризунів, хоча епідеміологічні дослідження, що зв’язують цю речовину з раком у людей, «неоднозначні».
Дослідження Rothamsted Research триватимуть до п’яти років, і завершиться у 2026 році. Якщо вони пройдуть успішно, то нову пшеницю будуть висівати у вересні-жовтні.
Джерело: propozitsiya.com