Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми» (№5148). Відповідне рішення підтримали 304 народних депутати.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на ukrinform.
Так, згідно з пояснювальною запискою, завданням законопроєкту є удосконалення законодавства у сфері дитячого харчування з метою підвищення якості продуктів, що споживаються дітьми.
Проєктом закону передбачається внесення змін до деяких законів. Зокрема, змінами до статті 6 Закону «Про молоко та молочні продукти» пропонується уточнити, що пальмова олія поряд з іншими жирами та білками немолочного походження заборонена для використовуватися у виробництві традиційних молочних продуктів. Водночас змінами до статтей 9 та 10 закону «Про дитяче харчування» пропонується встановити заборону використання гідрогенізованої пальмової олії та гідрогенізованих рослинних жирів, олії (масло) насіння кунжуту та/або олію (масло) насіння льону, глютен, а також інгредієнти вироблені із застосуванням пестицидів у виробництві дитячого харчування.
Окрім цього, змінами до статті 20 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» пропонується визначити граничний вміст трансжирних кислот в харчових продуктах, що призначені для кінцевого споживача, та тих, що призначені для постачання в заклади роздрібної торгівлі, включно електронної торгівлі (не більш ніж 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті), а також зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах.
Змінами до статті 32 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» пропонується заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії, сухих молочних продуктів з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів у виробництві продуктів дитячого харчування та традиційних харчових продуктів, кондитерських виробів, у тому числі з какао, шоколаду та продуктів з вмістом шоколаду, морозива.
Крім того, змінами до Закону «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» пропонується встановити особливості маркування харчових продуктів, що містять, складаються або вироблені з використанням пальмової олії або не містять, не складаються або вироблені без використанням пальмової олії. Також пропонується встановити, що у назві харчових продуктів, які містять, складаються або вироблені з використанням пальмової олії, сухих молочних продуктів з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів, забороняється вживати терміни «Шоколад», «Шоколад з начинкою, шоколад з наповнювачем», його однокореневі (споріднені) та співзвучні до нього слова будь-якою мовою. Також при зазначенні інгредієнтів законопроєктом передбачено правило, за яким за наявності у складі харчового продукту гідрогенізованих жирів у маркуванні такого продукту обов’язково зазначається «повністю гідрогенізований» або «частково гідрогенізований» із зазначенням їх частки (у відсотках) у готовому продукті.
Очікується, що ухвалення відповідного законопроєкту сприятиме вдосконаленню нормативно-правового регулювання питань, пов’язаних з безпечністю та якістю дитячого харчування, підвищенню якості харчових продуктів, гармонізації українського законодавство у сфері дитячого харчування з вимогами законодавства держав-членів Європейського Союзу, а також зменшенню захворюваності населення.
Джерело: propozitsiya.com