Вчені з Каліфорнійського університету в Девісі (США) розробили різновиди пшениці, що автономно синтезують добрива.
Ця інновація може скоротити забруднення атмосфери та водних ресурсів у глобальних масштабах, як повідомляє видання «УкрАгроКонсалт».
Згідно з даними університету, для вирощування пшениці використовується приблизно 18% світового обсягу азотних добривних речовин. При цьому культури засвоюють лише 30-50% азоту, а надлишок потрапляє у водоймища та атмосферу, спричиняючи екологічні проблеми.
У дослідженні підкреслюється, що науковці використали методи генетичної інженерії для стимулювання виробництва рослинами надлишкових кількостей певних хімічних сполук. При їхньому потраплянні до ґрунту активуються хімічні процеси, що призводять до утворення добрив.
Як заявив Едуардо Блумвальд з біологічного факультету університету, ця розробка може стати ключовим фактором у забезпеченні продовольчої стабільності шляхом підвищення ефективності малих агро господарств на африканському континенті.