Попит на сир падає, деякі виробники навіть скоротили виробництво.
При цьому пропозиція сиру не зменшилась, оскільки імпорт швидко відновлюється, повідомляє «Інфагро».
«Не останньою причиною зниження продажів є досить висока ціна на сир. Виробники в крупному опті не готові віддавати традиційні сорти дешевше, а з націнкою мереж сир стає продуктом, недоступним для багатьох споживачів. Схоже, і виробникам, і мережам уже варто повертатися до довоєнних інструментів акційних розпродажів товару. А можливо, варто й просто знизити ціни», — вважають експерти.
Окремих виробників сиру в цій ситуації рятує експорт, але і там немає особливого заробітку через дорогу логістику.
«Окремі компанії змогли налагодити експорт сиру до країн ЄС, але там за нього дають ще менше, ніж при експорті у Казахстан. Виникає запитання: якщо є можливість віддавати за такою низькою ціною товар на експорт, то чи не зависокі виставляються ціни для внутрішнього ринку? Напевно ж, навіть ціна в 160 грн/кг може бути в межах собівартості», — розмірковують спеціалісти.
Гірша економіка зараз у виробництві сирних продуктів. За однаково дорогої (з сирами) логістики до основного ринку збуту, Казахстану, ціни залишаються практично на довоєнному рівні. Але за таких цін сподіватися на значні продажі не варто, імпортери будуть поступово переключатися на альтернативну продукцію з інших країн, насамперед росії, вважають в «Інфагро».
Зазначається, що випуск сиру зростав кілька місяців поспіль, а в червні, скоріш за все, це зростання припиниться з урахуванням слабкого споживчого попиту і проблем з експортною логістикою.
«За приблизними оцінками, в червні зварили лише на 5% менше сичужних сирів, ніж у червні минулого року. Сирних продуктів виробляють значно менше, ніж торік, оскільки експорт суттєво впав, і споживання також. У червні сирного продукту вироблено приблизно на 35% відсотків менше, ніж в аналогічний період минулого року.
Причин розраховувати на збільшення виробництва сиру і сирних продуктів поки що немає. Ринок якщо і буде зростати, то за рахунок імпорту», — підсумували експерти.
Джерело: agroportal.ua