Перспективи молочного сектору України: кооперація та кластеризація

Європейська спільнота зменшує обсяги виготовлення молока, і Україні необхідно зайняти дану позицію.

Про це під час з’їзду повідомив очільник Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) і керівник Спілки виробників молока Андрій Дикун, інформує пресслужба спілки.

«У Нідерландах за рік ліквідували чимало фермерських господарств, і в цілому в Європі випуск молока падає. Фабрики там зберігаються, однак первинної продукції стає менше. Якщо ми будемо функціонувати в єдиній системі з ЄС — а іншого варіанту для нас немає, в Україну завітають великі європейські переробні підприємства. І це, незалежно від нашого бажання, відкриває для нашої молочної індустрії нові перспективи. Колись ми побоювалися нідерландців, а сьогодні вже самі споруджуємо ферми, не гірші за їхні», — зауважив голова ВАР.

На його погляд, перспектива галузі — у формуванні кооперативів і кластерів, котрі дадуть можливість українським виробникам і переробникам об’єднуватися, залучати капіталовкладення та спільно виходити на міжнародні ринки.

«Повинна бути розроблена п’ятирічна стратегія, на регіональному рівні. Нам слід визначити заводи, території, зону збору сировини та разом інвестувати в спільні ініціативи. Ініціатива має йти з низу — від самих фермерів, що виробляють молоко. Адже якщо ми цього не зробимо зараз, через п’ять років просто не знайдеться кому продати молоко», — акцентував Андрій Дикун.

Джерело: agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *