Від початку війни в Україні молочна галузь почала втрачати позиції, значно зменшилося виробництво молока-сировини внаслідок скорочення поголів’я ВРХ. Експерти ринку прогнозують, що в період воєнного стану кількість поголів’я буде й надалі знижуватися, а втримати переробні підприємства на плаву зможе лише експорт.
За час війни відбулася втрата виробничих потужностей на окупованій території та в зоні бойових дій. Щоб виробники молока зберегли поголів’я ВРХ, переробні підприємства закуповували сировину та переробляли на продукти тривалого зберігання.
«Логістичні ланцюги доставки готової продукції в торговельні мережі було порушено, і підприємства були вимушені відправляти продукцію — масло, сухе молоко, сири, суху сироватку — на склади. На сьогодні накопичені величезні запаси, але підприємства мають проблему з реалізацією. На жаль, сподівання на те, що ця продукція зможе бути реалізована за держзамовленням, не справдилися, і запаси залишаються великими, відповідно кошти — замороженими», — розповідає голова «Спілки молочних підприємств України» Вадим Чагаровський.
Джерело: agroportal.ua