На зрошуваному полі навчально-науково-практичного центру Миколаївського національного аграрного університету станом на 24 липня зібрали перший врожай пшениці, вирощеної за польською технологією Мзурі. Врожайність становить до 70 центнерів з гектара.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Суспільне.
Директор наукового парку університету Микола Карпенко каже, що за новою технологією аграрії економлять посівний матеріал, пальне та інші ресурси. Ґрунт обробляється не суцільно – по всій площі, а лише у місці посіву культури.
«На полі за класичною технологією, де ми зараз знаходимось і поле поруч, де посіяно за технологією Мзурі, ми бачимо різницю перш за все у наступному: якщо тут з однієї зернини формуються п’ять, максимум сім – у середньому шість продуктивних стебел пшениці», – говорить Микола Карпенко.
І це при тому, зі слів Карпенка, за польською технологією для сівби використовується вдвічі менше зерна.
«А враховуючи, що за один прохід відбувається і внесення добрив, і сівба культурної рослини, то це досить серйозна економія на пальному, на заробітній платі, на навантаженні на механізми», – розповідає Микола Карпенко.
Восени 2022-го, говорить Микола Карпенко, на полі наукового парку аграрного університету за технологією Мзурі висадили озиму пшеницю на площі 50 гектарів. У 2023 році планують засіяти новим способом 300 гектарів.
«Ми не обертаємо ґрунт, ми просто нарізаємо борозни, викладаємо добрива під насінину. У нас немає культивації, у нас немає боронувань, у нас немає глибоких рифлень, у нас немає плуга і так далі, і так далі», – говорить керівник дилерської компанії Федір Карамавров.
Після збирання врожаю, одразу за комбайном йде підготовка до сівби – цей агрегат рівномірно розподіляє стерню та готує ґрунт.
Джерело: propozitsiya.com