Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the gd-rating-system domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/koppst/htdocs/koppst.kr.ua/wp-includes/functions.php on line 6121
На полі Миколаївського аграрного університету збирають пшеницю, вирощену за польською технологією | ► КОППСТ

На полі Миколаївського аграрного університету збирають пшеницю, вирощену за польською технологією

На зрошуваному полі навчально-науково-практичного центру Миколаївського національного аграрного університету станом на 24 липня зібрали перший врожай пшениці, вирощеної за польською технологією Мзурі. Врожайність становить до 70 центнерів з гектара.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Суспільне.

Директор наукового парку університету Микола Карпенко каже, що за новою технологією аграрії економлять посівний матеріал, пальне та інші ресурси. Ґрунт обробляється не суцільно – по всій площі, а лише у місці посіву культури.

«На полі за класичною технологією, де ми зараз знаходимось і поле поруч, де посіяно за технологією Мзурі, ми бачимо різницю перш за все у наступному: якщо тут з однієї зернини формуються п’ять, максимум сім – у середньому шість продуктивних стебел пшениці», – говорить Микола Карпенко.

І це при тому, зі слів Карпенка, за польською технологією для сівби використовується вдвічі менше зерна.

«А враховуючи, що за один прохід відбувається і внесення добрив, і сівба культурної рослини, то це досить серйозна економія на пальному, на заробітній платі, на навантаженні на механізми», – розповідає Микола Карпенко.

Восени 2022-го, говорить Микола Карпенко, на полі наукового парку аграрного університету за технологією Мзурі висадили озиму пшеницю на площі 50 гектарів. У 2023 році планують засіяти новим способом 300 гектарів.

«Ми не обертаємо ґрунт, ми просто нарізаємо борозни, викладаємо добрива під насінину. У нас немає культивації, у нас немає боронувань, у нас немає глибоких рифлень, у нас немає плуга і так далі, і так далі», – говорить керівник дилерської компанії Федір Карамавров.

Після збирання врожаю, одразу за комбайном йде підготовка до сівби – цей агрегат рівномірно розподіляє стерню та готує ґрунт.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *