Впродовж 23-26 серпня у м. Берегове Закарпатської області проходив тренінг для виноробів «Географічне зазначення «Вина Срібної Землі»: методологічний, технологічний і юридичний аспекти».
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на пресреліз IPRSA.
Навчальний захід організували європейський проєкт «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства» (IPRSA) та Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). У ньому взяли участь близько 30 малих виноробів Закарпатської області.
Впродовж чотирьох днів тренери й тренерки порушили спектр актуальних тем, розуміння яких сприятиме ефективнішій роботі виноградарів, швидшій їх адаптації до законодавчих змін у галузі в контексті євроінтеграції та глибшому розумінню сучасних технологічних аспектів виробництва вина.
Перші два дні тренінгу були присвячені виробничим технологіям. Зокрема йшлося про переробку білого вина: особливості дозрівання білих сортів винограду, їхнього хімічного складу, збору, транспортування, сортування, сучасне обладнання для переробки та інші важливі теми.
Другий блок тренінгу охопив законодавчі та юридичні боки роботи виноробів. Зокрема учасникам презентували нещодавно ухвалений законопроєкт 9139 «Про виноград та продукти виноградарства», розробка якого відбувалась за підтримки проєкту IPRSA. Це один з ключових документів для майбутнього українського виноградарства, який синхронізує норми галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства та різними положеннями Європейського Союзу.
Цей важливий євроінтеграційний документ для України запроваджує вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС.
Для закарпатських виноробів всі ці теми є актуальними в контексті роботи над реєстрацією географічного зазначення «Вина Срібної Землі». Спільно з фахівчинями та фахівцями вони обговорили план роботи над специфікацією для реєстрації цього географічного зазначення, перспективи винно-гастрономічного туризму на основі географічних зазначень у Закарпатській області, а також можливі промоційні заходи для «Вин Срібної Землі».
Джерело: propozitsiya.com