Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the gd-rating-system domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/koppst/htdocs/koppst.kr.ua/wp-includes/functions.php on line 6121
Виведено сорт гірчицї для отримання м'якої олії | ► КОППСТ

Виведено сорт гірчицї для отримання м’якої олії

Дослідники з Національного інституту досліджень геному рослин Департаменту біотехнології в Делі розробили сорт ріпакової гірчиці, щоб отримати м’яку олію зі сполуками, що відлякують комах, з використанням технології редагування геному (GE).

Дослідницька група розробила гірчицю з низьким вмістом глюкозинолатів у насінні, але не в решті частини рослини, повідомляє Oils&Fats International.

Глюкозинолати захищали рослини капусти від хижих шкідників і патогенів, але гірчична олія мала гострий смак, а знежирена гірчиця відлякувала корів, свиней і птахів. Працюючи над популярним сортом гірчиці під назвою Варуна, дослідники розробили сорт із низьким вмістом глюкозинолатів у насінні, що дає негостру олію.

Дослідження було зосереджене на двох генах — GTR2 і GTR2, які транспортують глюкозинолати з їхнього джерела в листі та стінках стручків у насіння.

За словами керівника дослідницької групи Навіна Бішта, нова ГМ-гірчиця стабільна і родюча, а це означає, що її можна розмножувати шляхом самозапилення, а мутовані ознаки будуть успадковані нащадками рослин.

Наступним етапом було виробництво достатньої кількості насіння протягом наступного посівного сезону. Розмноження насіння буде проведено цього року, а загальнонаціональні випробування відбудуться наприкінці 2024/25 року.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *