Сукупність негативних погодних умов виявила слабкі сторони технології українського картоплярства: коренеплоди нового врожаю пошкоджені та переважно низької якості, до того ж обсяги посадки були меншими, ніж у минулі роки. Проте за якісну картоплю виробники планують отримати не менше 10-12 грн/кг.
Професіоналів більше не стало
Основними виробниками картоплі минулого сезону були три великі професійні підприємства. З’явилися також підприємства-новачки без досвіду, які увійшли до картопляного бізнесу через високі ціни весною 2022 року (в основному площі у таких підприємств були меншими, ніж у професіоналів). Картоплю також традиційно садили господарства населення, які зазвичай на будь-яку кризу реагують розширенням площ. Про це AgroPortal.ua розповів керівник відділу маркетингу проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Євген Кузін.
Євген Кузін, керівник відділу маркетингу проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти»
Якщо розглядати ситуацію в розрізі цих трьох категорій, то вона виглядає так: у професійних виробників площі стабільні, а в деяких випадках навіть розширені; більшість новачків швидко вийшли з бізнесу через відсутність зростання цін на картоплю минулого сезону (з осені 2022 р. по весну 2023 р.); приватні садиби населення, з одного боку, намагалися зберегти площі під картоплею, особливо враховуючи, що населення за час війни в Україні не стало більш заможним, а ціни на крупи, макаронні вироби та інші продукти-конкуренти картоплі не знизилися. З іншого боку, населення весною 2023 року також не змогло продати надлишки картоплі за високими цінами, тому площі можуть дещо коригуватися в бік невеликого зменшення. Також важливим фактором є мобілізація, через яку можливість виробляти картоплю на власні потреби також зменшилася
Джерело: agroportal.ua