Згідно зі звітом Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), у 2022 році у світі було викинуто понад 1,05 мільярда тонн їжі, 60% з яких надходить з домогосподарств. 28% – від громадського харчування та 12% – від роздрібної торгівлі.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Хортоінфо.
«Харчові відходи – це глобальна трагедія. Мільйони людей сьогодні голодуватимуть через харчові відходи по всьому світу», — заявила виконавчий директор ЮНЕП Інгер Андерсен під час презентації звіту.
Звіт про індекс харчових відходів за 2024 рік, проведений спільно з партнерською організацією WRAP, називається «Думай, їж, заощаджуй. Відстеження прогресу щодо скорочення світових харчових відходів вдвічі».
Дослідження представляє глобальну оцінку харчових відходів на рівні роздрібної торгівлі та споживачів, а також пропонує найкращі практики скорочення відходів вдвічі до 2030 року відповідно до Цілей сталого розвитку (ЦСР), встановлених ООН.
За даними ЮНЕП, у 2022 році було створено 1,05 мільярда тонн харчових відходів (включно з неїстівними частинами), що становить 132 кілограми на душу населення та майже п’яту частину всієї їжі, доступної споживачам.
Харчові відходи, зазначається у звіті, генерують від 8% до 10% глобальних викидів парникових газів (ПГ), що майже в п’ять разів більше, ніж загальні викиди авіаційного сектору.
Харчові відходи продовжують завдавати шкоди світовій економіці та сприяти зміні клімату, втраті природи та забрудненню, хоча ЮНЕП нагадала, що це проблема не лише багатих країн. У середньому країни з різним рівнем доходу витрачають однакову кількість їжі на людину.
З іншого боку, лише чотири країни у Великій двадцятці (G20, блок багатих економік, що розвиваються), Австралія, Японія, Велика Британія та Сполучені Штати, окрім Європейського Союзу (ЄС), мають адекватні оцінки щодо харчових відходів для відстеження прогресу до 2030 року.
Джерело: propozitsiya.com