Незважаючи на зміну клімату, виробництво сільськогосподарської продукції зростає, а ціни падають

Сьогодні в світі існує ряд ризиків для глобального постачання продовольчої продукції: хвилі спеки, повені, шторми та лісові пожежі. І все ж в провідних країнах-виробниках сільськогосподарської продукції в сезоні 2023/24 погода була сприятливою – настільки гарною, що світові ринки зіткнулися з надлишком ключових сільськогосподарських товарів і, отже, зі значно нижчими цінами, ніж в сезоні 2022/23.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на УкрАгроКонсалт

Якщо сприятлива погода збережеться ще кілька місяців, низькі ціни на сільськогосподарську продукцію, які були в 2015-2020 роках, можуть повернутися.

Вартість пшениці, кукурудзи та сої вже впала до чотирирічного мінімуму, знизившись приблизно на 50% від історичного максимуму, встановленого в 2022 році після російського вторгнення в Україну. Ціни на рис відстають, але ці витрати ось-ось досягнуть мінімального рівня в річному обчисленні. Ціни на оливкову олію знизились на 25% від свого рекордно високого рівня, встановленого в січні 2024 року, і можуть ще знизитись.

Згідно з даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, липень став 14-м місяцем поспіль рекордно високих температур на планеті. Але це не означає катастрофу для ключових країн-виробників продовольчої продукції.

За останні 20 років в агрономії відбувся величезний прогрес. Насіння дає набагато більшу врожайність, ніж раніше, навіть коли дощ і температура не ідеальні. Фермери мають доступ до набагато кращого обладнання: великих сівалок, потужних тракторів, вдосконалених комбайнів, більших складських приміщень.

Порівняно з останніми 10 роками, в сезоні 2024/25 світ збере приблизно на 10% більше пшениці, приблизно на 15% більше кукурудзи, майже на 30% більше сої та приблизно на 10% більше рису.

За винятком кукурудзи, всі інші 3 ключові продовольчі товари будуть мати рекордне виробництво.
20 років тому американські фермери збирали близько 150 бушелів з акру кукурудзи; в середині 1980-х років ця цифра наближалася до 110 бушелів з акра. Збирати врожай на Півночі від 180 бушелів з акра – це вражає. Саме таких цифр можна було б очікувати лише в умовах зрошення, де фермери не покладаються на примхи погоди.

Сьогодні фермери в США збирають приблизно на 90% більше сої з гектара, ніж їх колеги 50 років тому; і приблизно на 110% більше кукурудзи. Все це покращення завдяки агрономії: насіння, пестициди, добрива та техніка. Погода тут ніякої ролі не зіграла.

Було б неправильно плутати кілька місяців ясної погоди з довгостроковою загрозою зміни клімату. Але наразі, завдяки кращим, ніж очікувалося, дощам, температурам і агрономічним показникам, світ рухається до високих врожаїв і зниження цін на сільськогосподарську продукцію.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *