Зміна клімату: як погодний фактор вплинув на маржинальність агровиробництва

Аграрний сектор забезпечує 63% загального експорту товарів з України та 8% ВВП. Але зараз ця провідна для економіки галузь стикається з цілою низкою викликів: війна, замінування полів, ускладнення логістики, зміна клімату, дефіцит працівників. Важливо, що в таких умовах українські виробники продовжують сіяти та виробляти продукцію, постійно адаптуючись до нових складнощів.

Очікується суттєве скорочення урожайності пізніх культур

Старша аналітикиня інвестиційної компанії Dragon Capital Наталія Шпигоцька розповіла під час вебінару «Посуха та війна: яким буде врожай цьогоріч, і як це вплине на економіку», що нинішній рік видався дещо складнішим, ніж попередні, адже з 2021 року було три сприятливих роки з погляду погоди та врожаю основних сільгоспкультур в Україні.

Наталія Шпигоцька, старша аналітикиня інвестиційної компанії Dragon Capital

В останній довоєнний рік вітчизняні сільгоспвиробники змогли отримати рекордний врожай зернових і олійних культур — це було 109 млн т загалом. Після початку повномасштабного вторгнення загальний вал урожаю очікувано зменшився через окупацію територій, але завдяки сприятливим умовам, незважаючи на всі виклики, результати були досить непоганими. Так, 2023 року ми отримали рекордну врожайність пшениці та другу найкращу врожайність кукурудзи в історії країни.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *