Дослідники з Південної Кореї створили нову технологію, яка допоможе передбачати якість зберігання цибулі та зменшити її псування. Для цього вони використовують магнітно-резонансну томографію (МРТ).
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на koreabizwire.
Як повідомляє Адміністрація розвитку сільських територій (RDA), нині до 40% цибулі може псуватися під час зберігання. Причина — швидке поширення гнилі. Нова технологія вирішує цю проблему.
Традиційно якість цибулі перевіряють візуально, оцінюючи зовнішній вигляд. Нова методика, розроблена у співпраці з Національним університетом Чонбук, дозволяє оцінювати стан цибулі зсередини. МРТ виявляє раннє проростання, що свідчить про початок псування.
«МРТ фіксує тіні у місцях проростання, які аналізуються за спеціальними індикаторами. Це допомагає передбачити рівень погіршення якості», — пояснив професор Чонбукського університету Кім Сон Мін, один із розробників технології.
Крім того, система враховує форму цибулі та її кольорові характеристики, що дозволяє прогнозувати її смакові властивості та придатність до зберігання.
Ця технологія є унікальною, оскільки поєднує дані МРТ з фізіологічними характеристиками овочів. Проте для її впровадження потрібно розробити доступне обладнання та навчити спеціалістів.
«Масове впровадження цієї технології залежить від комерціалізації обладнання та співпраці з виробниками сортувальних машин», — зазначив Лім Чон Гук, керівник відділу зберігання й дистрибуції Національного інституту садівництва та травознавства.
RDA планує працювати з виробниками техніки для перевірки технології на практиці та подальшого вдосконалення зберігання цибулі. Це може суттєво знизити втрати овочів під час зберігання.
Джерело: propozitsiya.com