Закупівельні ціни на молоко продовжили рухатися вниз

Закупівельні ціни на молоко в Україні у другій половині січня продовжили знижуватися під впливом надлишків молока-сировини на внутрішньому ринку та зниженням попиту з боку молокопереробних підприємств.

Про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока.

Середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку на 20 січня склала 18,40 грн/кг без ПДВ, що на 1,20 грн менше, ніж місяць тому. Ціни варіюються від 17,50 до 18,70 грн/кг залежно від господарства.

Ціна на молоко вищого ґатунку знизилася до 18,05 грн/кг (мінімум — 17,20 грн, максимум — 18,20 грн), а молоко першого ґатунку коштує в середньому 16,95 грн/кг.

Загалом середньозважена ціна трьох ґатунків молока впала до 17,80 грн/кг, що на 82 копійки менше порівняно з попереднім місяцем.

Аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі зазначає, що падіння цін на молоко-сировину тісно пов’язане з ситуацією на ринку вершкового масла. У 2024 році ціни на цей продукт виступали головним драйвером зростання цін на молоко, але зниження світових цін на масло зумовило зменшення попиту на сире молоко.

Зміна цін також пов’язана зі скороченням попиту на кисломолочні продукти в Україні. Через зростання цін на продукти харчування, зокрема молочний ряд, купівельна спроможність населення зменшується.

Водночас імпорт сирів створює конкуренцію для вітчизняних виробників, що змушує їх робити знижки на свою продукцію. Це своєю чергою сприяє подальшому зниженню цін на сировину.

«Порядок цін на молоко екстра ґатунку в травні 2025 року, в сезон «великого молока», може становити близько 17,50 грн/кг. Однак ціни на молоко-сировину можуть знову відновити ріст найближчими місяцями у разі подорожчання масла на експортних ринках», — додав фахівець.

І зауважив, що на світовому ринку сформувався новий коридор цін від 40 до 50 євро за 100 кг молока-сировини під впливом зростання виробничих витрат фермерів через подорожчання кормів, палива та у зв’язку з більш жорсткими екологічними вимогами.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *