Чому огірки гірчать: винний не полив, а ваші руки

Багато городників впевнені, що гіркота в огірках з'являється через недостатнє поливання, але справжня причина криється в іншому. Виявляється, неправильне поводження з рослинами під час збирання врожаю провокує вироблення кукурбітацину.

Ця речовина накопичується в плодах як захисна реакція на механічні ушкодження, повідомляє кореспондент Белновости .

Різкі рухи при зриванні огірків травмують батоги, змушуючи рослину виробляти гіркоту. Особливо страждають сорти з ніжною шкіркою та тонкими пагонами.

огурцы
Фото: © Білновини

Збирати врожай потрібно акуратно, притримуючи батіг однією рукою, а іншою дбайливо відділяючи плід. У жодному разі не можна смикати або перекручувати огірки.

Пошкоджені під час збирання батоги виділяють спеціальні ферменти, які поширюються по всій рослині. Це впливає не тільки на зірвані плоди, а й на ті, що формуються.

Цікаво, що найбільше кукурбітацину накопичується в основі плода і в шкірці. Якщо очистити огірок і відрізати попку, гіркота практично не відчувається.

Деякі сучасні гібриди генетично захищені від гіркоти, але вони можуть почати гірчити при систематичному неправильному зборі.

Особливо уважним потрібно бути у спеку, коли рослини найбільш уразливі. У цей час краще збирати врожай рано вранці, коли тургор максимальний.

Якщо пошкодження батогів вже сталися, варто підгодувати рослини калійними добривами та скоротити збирання плодів на кілька днів. Це допоможе знизити рівень стресу.

Досвідчені городники відзначають, що при дбайливому поводженні навіть старі сорти, схильні до гіркоти, дають смачні плоди. Вся справа в акуратності та увазі до рослин.

Читайте також

  • Як змусити перець почервоніти за 3 дні: метод, який приховують продавці насіння
  • Чому все обриває листя у томатів у серпні: секрет гігантських плодів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *