Із щорічних 100 тис. т врожаю на внутрішньому ринку залишається всього лише 15-25%, а решта іде на експорт, часто через нелегальні схеми. Такою інформацією ділиться Захар Курганов, який кілька років працює агрономом у великому горіховому саду в Миколаївській області. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на orehovod.com.
За словами Захара Курганова, різними способами українські горіхи потрапляють на полиці торгових точок Європи. Але виявляються вони там не безпосередньо з України, а шляхом реекспорту з Молдови, Туреччини та Румунії.
Скупники сірими схемами їх туди закуповують і продають. Потрапляє за кордон кращий горіх, а неякісний іде в кондитерську промисловість.
Експерт зазначає, що з горіхоплідних культур в Україні в основному вирощується волоський горіх. Також є плантації лісового горіха і мигдалю. Українські фермери вирощують і фісташку, але це вже горіх для тропічного клімату.
Джерело: propozitsiya.com