Кукурудза – одна з найважливіших кормових культур. Силосна кукурудза підвищує молочну продуктивність корів, стимулює наростання м’язової тканини у тварин на відгодівлі. Корисно додавати силосний гібрид кукурудзи дійним коровам https://universeed.pro/.
Якість силосу визначається показниками зеленої маси кукурудзи, яка залежить від фізіологічної стиглості і співвідношення мас качана, листя і стебла. Фізіологічна стиглість кукурудзи регулюється термінами прибирання. Показник співвідношення мас качанів, листя і стебла є гібридно-сортовою особливістю кукурудзи і пов’язаний з нормою реакції на умови зовнішнього середовища.
Зовнішні чинники, що впливають на якість силосу
Зовнішніми чинниками, що впливають на якість силосу являються :
- оптимальний термін сівби – визначається для кожного гібриду
- оптимальна норма висіву – визначається для кожного гібриду
- гербіциди – уникати конкуренції з боку бур’янів; понизити негативні наслідки використання (зміст токсинів в силосі)
- управління якістю силосу – довжина шаткування, компресія, стабільність силосу.
Внутрішні чинники, що впливають на якість силосу
Внутрішніми чинниками, що впливають на якість силосу, є:
Содержание крохмалю / розщеплювання:
- усваиваемость > 90%
- відмінності в розщеплюванні крохмалю
Содержание клітковини / якість / розщеплювання:
- усваиваемость 40-50%
- збільшення одеревіння в процесі дозрівання рослини
Для максимізації калорійності в раціоні худоби необхідно використати гібриди з більш високою засвоюваністю, що дозволяє підвищити його енергетичну цінність для тваринництва. Якість силосу, його енергетична цінність багато в чому обумовлена співвідношенням мас качана, листя і стебла. Найбільшу енергетику має маса, що силосується, з великою питомою вагою качанів.
Слід зазначити, що уровнень цукрів і крохмалю в процесі вегетації кукурудзи значительнго варіює. Починаючи з фази утворення зерна і до воскової стиглості вміст цукрів знижується з 15,3-20,1 до 7,2-9,1%, а крохмалю зростає до 18,5-23,1%. В процесі силосування він не зброджується в кислоти і майже повністю зберігається. Крім того, на відміну від крохмалю інших культур кукурудзяний якнайповніше засвоюється домашніми тваринами і птахом.
Оптимальний термін скошування кукурудзи на силос
Оптимальним терміном скошування кукурудзи на силос вважається період воскової стиглості зерна, коли в рослинах накопичується максимальна кількість сухої речовини. У цю фазу вміст сухої речовини в зерні складає 60%, в качанах – більше 55%, а в рослині в цілому – 28-35%.
Для виробництва силосу використовують ті ж або більше пізньостиглі гібриди і сорти, що і на зерно. У північних районах для отримання якісного силосу краще всього підходять ранні гібриди, зміст зерна в яких досягає 44-50% від загальної кількості сухої речовини в рослинах. У зерні накопичується більше 23% крохмалю, енергетична поживність маси складає 10,9-11,15 Мдж ОЭ (0,98-1,16 до. ед.) на 1 кг сухої речовини. Врожайність середньостиглих гібридів кукурудзи вище на 15-20% по збору обмінної або чистої енергії, але доля зерна скорочується до 32-36%, крохмалю – до 18-19%, а енергетична поживність 1 кг сухої речовини – до 10,5-10,7 Мдж ОЭ (0,93-0,95 до. ед.).