У Вінницькій області в селі Микулинці Літинського району більшість господарів відмовилися від малини та смородини, а заробляють на лохині. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.
За кілограм ягід на ринку беруть 130-140 гривень. Один з тих, хто знає не тільки як вирощувати, а й заробити на голубиці – Олег Вагін. Тепер його «годують» 2600 саджанців. Про це розповідає 33-ій канал.
– Вперше спробував лохину у свого знайомого, який поділився кількома десятками саджанців та додав, що попит на неї є, можна непогано заробити. Тому я і вирішив спробувати, тим більше мої доходи від ремонту телевізорів істотно впали, – розповідає Олег Вагін. – Чимало корисної інформації знайшов в Інтернеті від американських садівників. Перше, що я зробив – виділив біля будинку ділянку площею 40 соток, закупив посадковий матеріал. Оскільки Поділля славиться чорноземами, де лохина не може рости, довелося підвищити кислотність грунту за допомогою торфу. З нього та перепрілої хвої приготував субстрат для саджанців, свіжу тирсу використовував для мульчування.
Рослини лохини дуже вимогливі до змісту мінералів та вимагають порівняно невеликої кількості елементів, погано переносять підвищену концентрацію добрив. Мінеральні добрива зазвичай вносять навесні, коли починається ріст, і відразу після збору врожаю (крім азотних форм). Рослини порівняно стійкі до шкідників та хвороб, рано вступають в плодоношення, довговічні, при належному догляді здатні рости 50-90 років. Лохина потребує хорошого поливу. Кращий варіант – крапельне зрошення, але дуже багато допускають помилок та не розраховують кількість води в свердловині.
Сезон збору врожаю лохини починається на початку липня та триває близько місяця. Якщо ж є ранньостиглі сорти, то можна мати ягоду і два місяці. Щоб прорекламувати свою ягоду, вінничанин знайшов контакти оптовиків, які займалися малиною та смородиною.
– Я їм дзвонив та пропонував лохину. Деякі спочатку сумнівно ставилися до такої пропозиції, перепитували, що це таке. Скаржилися на бізнес з чорницею, мовляв, одна морока з нею, тому що через два дні з неї тече сік і її потрібно викидати. Я пояснив, що лохина зберігається в ідеальному стані до двох тижнів і поступово почав отримувати замовлення. А ось ті, хто торгував на ринках столиці, забирали без коливань. У Києві лохина вже була популярною і покупців вистачало, – додає Олег Вагін. – Зараз зі збутом проблем немає, мене самі шукають продавці і забирають оптом навіть в селі, тому що багато хто з сусідів теж стали вирощувати цю ягоду. Деякі кажуть, що вигідніше самому йти на ринок і торгувати, але я розумію, що на двох стільцях всидіти неможливо. Потрібно з ранку до вечора працювати на плантації, обрізати кущі, стежити за поливом, щоб ягода була дрібною та солодкою. Хочеш бути конкурентоспроможним, потрібно дотримуватися відповідної технології вирощування. Взагалі я всім повторюю, що лохина не любить дилетантів.
Хоча рослина і потребує ретельного догляду, капіталовкладеннях та плодоносить тільки на другий рік, фахівець вважає її вдячної ягодою. Що стосується культури споживання, то Олег Вагін радить їсти лохину в свіжому вигляді, тоді в ній багато вітамінів. Крім того, з неї виходять смачні вареники та варення.
Джерело: propozitsiya.com