Термін придатності: як розпізнати продукти, які несуть загрозу для життя людини
2 хв. читати24 жовтня 08:30
Споживання продукту навіть після закінчення мінімального терміну придатності безпечне протягом певного періоду.Теґи: продуктипродукти харчувннятермін придатності
Згідно з основним нововведенням до Закону України №2639 від 06.12.2018 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який був введений у дію 06.08.2019, термін придатності виражений словами «вжити до» несе небезпеку для здоров’я після закінчення терміну придатності, пише milkua.info.
Про це розповіла Жанна Пастовенська, експерт з харчового законодавства, під час вебінару «Новий Закон “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”», який був організований Проектом USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку».
Новий підхід до позначення терміну призначення харчового продукту виражається словами:
«Краще спожити до…» (у випадку, коли вказується конкретний день);
«Краще спожити до кінця…» (коли йдеться про місяць або рік).
«Слід звернути увагу на те, що споживання продукту навіть після закінчення мінімального терміну придатності безпечне протягом певного періоду», — зауважує Жанна Пастовенська.
Положення має виключення (ст. 18 Закону № 2639). Зокрема, дата «Вжити до» вказує на те, що продукт є швидкопсувним через свої мікробіологічні властивості, і у такому випадку вказується конкретна дата, після спливу якої харчовий продукт може вважатися небезпечним для здоров’я людини. До таких продуктів належить сире м’ясо, сира риба, м’які сири, тощо.
Джерело: agroreview.com