Сьогодні родина фермерів вирощує органічну малину, полуницю, картоплю, обліпиху, смородину, порічки та капусту. Фермери залюбки отримують нові знання, їздять на навчання та семінари. До того як зайнятися фермерством Галина разом з чоловіком їздили на заробітки в Чехію та Польщу, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Волинські новини”.
Перші знання з рослинництва жінка отримала саме на заробітках у Польщі. Там вона працювала на ягідниках, саме звідти й привезла перші саджанці малини:
“Я виросла в селі, знаю, як там важко працюють люди. Тому дуже хотіла жити в місті. Їздили з чоловіком на заробітки в Польщу та Чехію. У Чехії мали великі шанси отримати громадянство, однак не склалося. Зате заробили гроші на квартиру в Луцьку. Там тепер живуть діти. А ми побудувалися у Ківерцях і ведемо господарство у Клубочині”,
— розповідає Галина Пушкар.
Кавуни та виноград замість картоплі та буряків: на Черкащині почали масово вирощувати нові культури
Окрім рослинництва жінка планує зайнятися й тваринництвом. Це не буде для неї новим, адже за фахом вона — зоотехнік. Вважає це вигідним напрямком — так вона матиме органіку для підживлення ягідників. Окрім цього, хоче спробувати виготовляти органічні сири.
Сьогодні багато продукції, яку виготовляє Галина та її родина продаються з відзнакою “Органік сертифікат”.
“На виробництво органічної продукції ми переходили кілька років. Щороку господарство робило аналіз землі, вело журнали обліку врожаїв та поля, де зазначалися внесені добрива й засоби захисту рослин. Ми почали вносити органічні добрива, готувати землю до сертифікації. Географічне розташування ягідного поля відповідало вимогам, оскільки поблизу немає господарств, які використовують хімічні засоби. Урожайність становить 15 т/га. Підготувавши усі необхідні документи, отримали сертифікат з органічного виробництва”,
— розповіла підприємиця.
Село з 4 мешканцями відновлює дідусь
“Продукцію вирощуємо на замовлення багатьох підприємств Волині та сусідніх областей. Заморожуємо ягоди, але хочемо також продавати у сушеному вигляді. Повірте, не потрібно їздити на заробітки. Господарювати можна і в Україні, просто треба поставити собі мету і робити усе, щоб її досягти”,
— додає фермерка.
Родина вирощує органічну продукцію не лише на продаж, в першу чергу для себе. Фермери поділилися, що від тоді як почали споживати більше корисної їжі та відмовилися від цукру, помічають позитивні зміни у здоров’ї.
Екзотичний бізнес на Прикарпатті: колишній АТОвець розбудовує страусину ферму
Джерело: news.agro-center.com.ua