Хвороби сої: виклики діагностики та інноваційний захист — журнал Пропозиція

Інтенсивність фунгіцидного захисту сої поступово зростає, незважаючи на не надто сприятливі для розвитку хвороб умови, що складалися останнім часом.

Так, залежно від регіону вирощування, рівня опадів та потенціалу врожайності культури кількість фунгіцидних обробок може налічувати й два внесення протягом сезону. Більшість із нас розуміють важливість якісного фунгіцидного захисту, проте спільним для всіх є той факт, що наразі наші знання про видовий склад хвороб на сої обмежені, як і здатність визначити проблему в польових умовах. З огляду на це при побудові схеми захисту від хвороб, з одного боку, слід обирати фунгіцид з максимально широким спектром дії, а з іншого — користуватися послугами спеціалізованих лабораторій для діагностування збудника, що спричинив ураження, аби надалі за потреби скоригувати схему захисту задля досягнення максимального результату.

Залежно від агрокліматичних та агротехнічних факторів ми досить часто стикалися з розвитком таких хвороб, як септоріоз, пурпурний церкоспороз і пероноспороз, що ще раз говорить про необхідність бути пильними в захисті сої. Адже найвищу ефективність фунгіциди забезпечують за умови їх профілактичного використання, або принаймні за перших симптомів ураження

Основні хвороби сої: біологічні особливості та умови для розвитку

Отже, ми вже зазначили важливість фунгіцидного захисту сої, враховуючи тенденції останніх сезонів. Тож настав час розглянути особливості, біологію та цикл розвитку й, відповідно, методи контролю основних хвороб сої.

Почнемо з септоріозу (рис. 1) як одного з найпоширеніших збудників хвороб сої. Збудник — незавершений гриб Septoria gliсines L. Hemmi. Хвороба найбільш інтенсивно розвивається у фази цвітіння — початок утворення бобів.

Симптоми прояву хвороби. Найчастіше уражується листя, проте також можуть уражуватися й стебла, боби та насіння протягом усього періоду вегетації.

Симптоми прояву хвороби з’являються на нижніх листках, потім поступово поширюються на верхній ярус листя. На трійчастих листках плями червоно-бурого кольору розміром 1–3 мм, що також обмежені жилками листя. Пізніше, в процесі росту, листки стають іржаво-коричневими та передчасно опадають.

Умови для розвитку. Хвороба розвивається за температури повітря в межах 15…30 °С, проте оптимальною температурою вважається 25 °С. Найчастіше хвороба уражує нижній-середній яруси листя, а за сприятливих умов можливе ураження верхнього ярусу листя. Втрати врожаю можуть коливатися в межах 8–30 %.

Іншою досить поширеною хворобою сої останні сезони був пурпурний церкоспороз (рис. 2).

Симптоми прояву хвороби. Може розвиватися протягом усього періоду вегетації та проявлятися на листках, стеблах, бобах і насінні, але масовий розвиток спостерігається в другій половині вегетаційного періоду (після цвітіння).

Симптоми ураження листя пурпурним церкоспорозом стають помітними під дією сонячного світла (токсин церкоспорин активний під дією сонячного світла). Колір листя змінюється від світло-пурпурного, іноді сріблястого, у вигляді точкових плям, до нерівномірних плям червонувато-фіолетового або пурпурно-бронзового кольору, котрі займають більшу частину поверхні листя.

Сильне ураження може призвести до передчасного старіння листкового апарату, але листки, що знаходяться нижче уражених, залишаються зеленими. Черешки опалого листя лишаються на стеблі. Тепла і волога погода під час цвітіння-дозрівання підвищує втрати від пурпурного церкоспорозу.

Джерелом інфекції є заражені рослинні рештки та інфіковане насіння. Втрати врожаю можуть коливатися в межах 25–50 %.

Біла гниль (Sclerotinia sclerotiorum).

На відміну від соняшнику й ріпаку, де біла гниль щороку спричиняє чималі втрати врожаю, на сої шкодочинність цієї хвороби вважається менш суттєвою. Та якщо під час цвітіння культури складуться сприятливі умови для розвитку білої гнилі, втрати врожаю можуть бути більш ніж значущими (рис. 3).

Розвиток хвороби на сої, як і на багатьох інших культурах, зазвичай починається із заселення відмерлих пелюсток. Гриб виділяє специфічні фітотоксини, які руйнують тканину рослин, готуючи її до проникнення гіфів. Основне джерело інфекції — склероції у верхньому шарі ґрунту, ще може зберігатися в насіннєвому матеріалі. Розвитку захворювання сприяє температура повітря 15…22 °С і часті опади.

Несправжня борошниста роса або пероноспороз (Peronospora manshurica)

Несправжня борошниста роса (НБР) — одна з найпоширеніших хвороб сої. Боротьба з НБР починається з протруювання посівного матеріалу сої фунгіцидним протруйником Вайбранс® RFC. Подальший розвиток під час вегетації — ураження листкової пластинки (рис. 4) або вторинна, повітряна інфекція, може контролюватися застосуванням фунгіцидів з певних хімічних класів. Також важливим елементом у боротьбі з пероноспорозом (локальної його форми) є добір стійких сортів.

Характерні ознаки ураження — хлоротичні плями на верхньому боці листкової пластинки, зі спіднього боку утворюється сіро-фіолетовий наліт. Оптимальною температурою для розвитку локальної форми ураження вважається 20 °С і наявність краплинної вологи. Втрати врожаю у разі ураження листкового апарату можуть сягати 9–18 %. Джерело інфекції — рослинні рештки й уражене насіння.

Чого очікувати в 2025 році?

Погодні умови не перестають нас дивувати, і слідом за тривалими та посушливими періодами ми можемо спостерігати й епізодичні проміжки з опадами різної інтенсивності. Зважаючи на все це, треба бути готовими до ретельного захисту культури від тих чи інших захворювань протягом усього періоду вегетації.

По-перше, слід бути готовим до розвитку септоріозу як однієї з найбільш поширених хвороб сої та планувати обробку у фазу середини цвітіння для захисту середнього та верхнього ярусів листя.

По-друге, сорти, що інтенсивно уражуються пероноспорозом, можуть потребувати більш ранньої, профілактичної, обробки із повторенням через певний (2–3 тижні) проміжок часу.

По-третє, обробка у фазу середини цвітіння часто є недостатньо ефективною проти пурпурного церкоспорозу, адже ця хвороба починає розвиватися дещо пізніше, що може потребувати додаткової обробки у фазу завершення цвітіння — формування бобів.

По-четверте, не варто забувати про небезпеку білої гнилі за прохолодних і дощових умов.

Як бачимо, різноманіття збудників хвороб на сої та особливості біології їх розвитку часто потребують відмінних стратегій захисту, відповідно, за інтенсивних технологій вирощування та сприятливих для розвитку хвороб умов часто однієї, класичної обробки фунгіцидами у фазу середини цвітіння може бути недостатньо. Крім того, аргументом для додаткової обробки фунгіцидом може бути не тільки додаткове збереження врожаю, а й вплив на посівні якості насіннєвого матеріалу, з чим у нас останніми роками також виникали проблеми.

Таким чином, правильний вибір фунгіциду зокрема, як і правильно побудована система захисту в цілому допоможуть досягти необхідного рівня окупності вкладених у технологію вирощування коштів, до того ж у такі непрості часи.

У 2023 році компанія «Сингента» представила інноваційний фунгіцид для захисту сої Міравіс® Дуо. Препарат особливий тим, що в його основі лежить нова діюча речовина з класу карбоксамідів — Адепідин®, що дозволяє контролювати широкий перелік збудників хвороб на багатьох культурах на рівні вищому, ніж забезпечують існуючі стандарти, і соя не є винятком.

Як бачимо з назви, Міравіс® Дуо — двокомпонентний продукт, що містить нову молекулу Адепідин®, яка відноситься до хімічної групи SDHI, а також дифеноконазол з хімічної групи триазолів. Поєднання цих двох д. р. чинить комбіновану дію, блокуючи дихання і синтез ергостеролу в клітинах гриба. Такі якості забезпечують контроль широкого спектра хвороб, знижуючи ризик появи резистентних штамів.

ПАСПОРТ ПРЕПАРАТУ

Повна назва

Міравіс® Дуо 200 SC

Склад

Адепідин® 75 г/л + дифеноконазол 125 г/л

Хімічна група

SDHI, триазоли

Культура

Соя

Шкідливий об’єкт

Септоріоз, аскохітоз, альтернаріоз, фомопсис, коренеспороз, склеротиніоз, антракноз

 

Препаративна форма

Концентрат суспензії

Упаковка

5 л

Поєднання тривалої профілактики завдяки Адепідину®, з одного боку, та лікувальної дії, що забезпечує дифеноконазол, з іншого боку, дозволяє отримати фунгіцид з комбінованою дією. Отже, маємо дійсно вдале поєднання кращих д. р. зі своїх хімічних класів для ефективного контролю хвороб сої та тривалого захисту.

Шість факторів для успішного захисту сої від хвороб разом з Міравіс® Дуо та Амістар®-технологією:

  • Повного захисту від хвороб можна досягти комплексно, починаючи із захисту насіння і сходів протруйником Вайбранс® RFC, який забезпечує контроль ранніх хвороб насіння і сходів, а це аскохітоз, фузаріоз, пітіозна й ризоктоніозна прикореневі гнилі. До того ж Вайбранс® RFC — кращий баковий партнер для азотфіксуючих бактерій.
  • Для максимальної ефективності й тривалої дії фунгіциди слід застосовувати профілактично або відповідно до прогнозу про можливе зараження рослин.
  • Для повного контролю захворювань обов’язковий комплексний захист посівів від шкідників протягом вегетації.
  • Із фунгіцидами компанії «Сингента», зокрема, використовуючи Амістар®-технологію або Міравіс® Дуо, можна бути впевненими в ефективності проти широкого спектра збудників хвороб.
  • Гнучка норма застосування препаратів, що дає змогу зменшити витратну частину при низькому ризику поширення захворювань і забезпечити необхідний захист.
  • Використовуючи перевірені продукти та дотримуючись регламенту їх застосування, можна не думати про залишки діючих речовин у продукції, що особливо важливо при експорті врожаю.
  • А ми бажаємо вам впевненості та прибутку разом із надійними фунгіцидами для захисту сої — Міравіс® Дуо та Амістар®.

     

    Олександр Соловйов, менеджер з технічної підтримки фунгіцидів на технічних культурах, компанія «Сингента»

    Джерело: propozitsiya.com

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *