Скільки можна заробити на цибулі? Таємниці прибуткового бізнесу розкриває Вадим Кричковський — журнал Пропозиція

Майже 400 тис. грн чистого прибутку можна отримати з одного гектара вирощуючи цибулю, при цьому затрати на виробництво складуть 300 тис. грн. Такі цифри навів експерт з овочівництва, директор підприємства «Органік-Д», яке спеціалізується на овочах вже шість років, Вадим Кричковський. Однак, аби досягти ще більшого, варто дотримуватися вимог і правильно підходити до справи. Бо, як кажуть: «що посієш, те й пожнеш». Під час онлайн-мітапу, який організувала освітня платформа AGGEEK, експерт поділився власним досвідом щодо основних тонкощів ведення овочевого бізнесу, зокрема — вирощування цибулі.

Помилки за вирощування цибулі

Вадим Кричковський, директор ТОВ «Органік-Д» (Вінницька обл.)

Цибуля — це культура, яка взагалі не пробачає помилок. Якщо ви, наприклад, в чомусь помилилися за вирощування зернових культур, то у вас буде спостерігатися мінус за врожайністю, якщо ж ви недотрималися правил щодо вирощування цибулі, то ви взагалі не отримаєте врожаю.

Я багато подорожую господарствами і відчуваю нерозуміння того, що роблять люди. Їм не вистачає знань, фермери економлять на насінні, чого в першу чергу робити не можна, бо 30 % майбутнього врожаю — це якраз роль насіння! Спостерігається неправильне розрахування систем крапельного зрошення, виливається недостатньо води для того, щоб вчасно отримати нормальні сходи. На Вінниччині, Хмельниччині я бачив, що фермери намагаються сіяти озиму цибулю. Так, зрозуміло, що багато агрономів переїхали з півдня України, внаслідок війни, і намагаються відновити втрачене, але кліматична зона центру України ризикована для висіву саме озимої цибулі. Цього року одні з наших партнерів були змушені пересівати озиму цибулю, бо не отримали сходів.

 

І ще одна помилка — це, коли ще не облаштована система зрошення, а цибуля вже сходить. Для цибулі важливо, щоб на поверхні ґрунту не було кірки, тому, що кірка, по-перше, не дає пробитися проростку, а по-друге, якщо він все ж таки проріс і є кірка на ряді, то вона перетискатиме колінце рослини і сходи будуть випадати. Відповідно, якщо ви висіяли цибулю, то до періоду появи двох листків, грядка повинна бути вологою. Також однією із основних проблем є те, що фермери нормально не планують свою діяльність, бо овочі вимагають серйозного підходу, мають бути враховані всі вищезазначені моменти, щоб отримати нормальні сходи і в подальшому вирощувати цибулю без проблем.

Цибуля набирає свою масу в кінці своєї вегетації, тобто за останні 2–3 тижні, коли закінчується ріст цибулі, коли вилягає перо, тоді потрапляють поживні речовини до самої голівки цибулі і вона набирає свою масу. Багато хто не бере цей факт до уваги і проґавлює момент, коли потрібно утримувати перо в зеленому стані, превентивно працювати фунгіцидами, інсектицидами, щоб не було пошкодження пера. Якщо ви, наприклад, втратили контроль по фузаріозу, далі буде важко щось змінити, якщо ви не втримаєте перо до останніх трьох тижнів вегетації, то не матимете нормальної врожайності. Цибуля на зрошенні має давати 60–80 т/га, якщо врожай менше 40 т/га, то вирощувати цибулю не рентабельно.

Якою має бути мінімальна площа під цибулею? Чи можна її вирощувати, як монокультуру?

Цибулю як монокультуру вирощувати можна, але ціна щороку може змінюватися, тому треба бути готовим до перевиробництва.

Найменша площа, яку я би радив виділити під промислове вирощування цибулі — це 40 га. Якщо площа менше 40 га, окупність обладнання, техніки буде дуже довгою, а якщо ви ще плануєте будувати сховище, то його варто розраховувати під певні об’єми, чим менше продукції буде там зберігатися, тим економічно не доцільним буде дане сховище.

 

Які сорти/гібриди цибулі підходять для тривалого зберігання?

Для вибору гібриду варто спиратися на технологічні процеси, які практикує господарство. Мається на увазі не процес вирощування, а саме механічне збирання цибулі. Тобто, всі, хто займається вирощуванням цибулі мають знати, що потрібно здійснити як мінімум дві механічні операції на полі (скосити бадилля цибулі, підкопати цибулини, щоб скласти у валки і кілька днів, за нормальної погоди, висушити на полі). Якщо цибуля не висохне на полі, її потрібно буде досушувати в сховищі, але не у всіх є спеціалізоване обладнання. Чудово, коли у вас є сховище, в якому розміщені напорні стіни (такий вид обладнання, яке має високу продуктивність щодо повітрообміну і дає можливість просушувати та зберігати цибулю одночасно). Якщо ж немає такого обладнання, тоді використовуються переносні напорні стіни (стіна з вентиляторами, яка досушує за добу 24 тонни цибулі, а після цього овоч можна зберігати). Тож, чим краще ви висушите цибулю на полі, тим менше затрат у вас піде на досушування овочу у сховищі перед зберіганням.

 

Після того, як цибулю просушили на полі, вступає в дію підбирач цибулі — це третій етап механізованого збирання. Транспортер переміщує цибулю, облущує зайве з цибулин. Далі цибуля перевозиться до сховища і відкалібровується за допомогою механізованої лінії (транспортерів), потім цибуля першої категорії потрапляє у контейнери і закладається на зберігання.

Зазвичай, проблема у підборі гібридів полягає в тому, що цибулини часто не стійкі до механічного збирання та калібрування, а вони мають бути стійкими. Щоб цибулини не облущувалися до білої шкірки, у процесі калібрування, бо якщо цибуля «лиса», то вона автоматично потрапляє до другої категорії, а фермер втрачає гроші. Є багато хороших гібридів, які дають якісні врожаї, але вони не витримують механічного збирання, транспортування, калібрування. Приміром, у своєму господарстві ми давно використовуємо гібрид Дерек F1. Ця цибуля повністю витримує механізоване збирання і навіть двічі проходить транспортером без проблем. За минулий рік зі всього об’єму, який ми зібрали, «лисої» цибулі було дві сітки — це 40 кг. Є також інші гібриди, які показують себе дуже достойно, тому, пробуйте, обирайте, що для вас буде найоптимальнішим.

Вимоги до якості води і ґрунтів за вирощування цибулі

  • Варто провести експертизи води і ґрунту. Відповідно, технологічні процеси будуть вибудовуватися так, щоб врахувати всі вимоги до ґрунту і води. На це не можна вплинути прямо, але можливо технологічно підійти до справи, щоб ґрунт і вода відповідали вимогам вирощування цибулі. Наприклад, якщо наявна система крапельного зрошення, то для цибулі без різниці, яким буде ґрунт (може бути пісок) і ви будете впливати на врожай мікро- та макроелементами, які вноситимете через крапельниці, але для цього потрібно більше води, більше витрат на фертигаційні добрива і загалом на елементи живлення для цибулі. Якщо ґрунт — чорнозем, відповідно, будуть меншими витрати на вирощування самої культури, але затягнуться строки її висіву, так як можливі часті опади не дадуть зайти в поля на чорноземи, глинисті ґрунти вчасно. Склад води можна контролювати різними приладами (рН-метрами, наприклад) і визначати, що потрібно додати, щоб вода стала поживною для культури.

Для цибулі дуже важлива правильна система захисту від шкідливих об’єктів. Якщо вона проведена безвідповідально, то врожаю не слід і чекати. Перо має бути зеленим до кінця вегетації цибулі! Використовуйте тільки якісні ЗЗР, зареєстровані та дозволені до використання в Україні.

 

Переробка цибулі. Чи варто?

Звичайно, переробка — це той шлях, яким варто рухатися і не сподіватися лише на реалізацію свіжої продукції з поля. Продати товар на переробку може бути вигідніше, адже ціна стабільна, порівняно з ціною на свіжу продукцію. Наприклад, наше підприємство на шляху до підписання контракту з європейським виробником м’ясної продукції, якому потрібні заморожені цибуля, морква для виробництва напівфабрикатів. Нам це цікаво і ми до цього йдемо. Наразі ми на стадії проєктування невеличкого виробничого цеху на 20 тис. тонн переробленої продукції за рік. На невеликому заводі ми будемо заморожувати 10 тис. тонн цибулі і 10 тис. тонн моркви. Саме тоді, коли цибулі на ринку багато і ціна на першу категорію продукції хороша, то другої категорії продукції залишається також вдосталь, а вона продається свіжою за значно нижчими цінами. Тому в цей період можна переробити таку продукцію шляхом заморожування. Якщо ж розглядати переробку цибулі, як сушіння, то енергетичні ресурси значно затратніші і робити це, поки що не вигідно.

Варто пам’ятати, що переробка — це зовсім інший рівень бізнесу і до нього потрібно якісно підготуватися, аби не працювати в збиток.

Прогнози ринку цибулі врожаю 2023. Моніторинг ринку

Моніторити овочевий ринок не реально, на мою думку. Те, що я розумію, то з вересня по листопад може спостерігатися зниження цін на реалізацію цибулі, бо може бути багато неліквідної продукції, яку немає де зберігати. А, коли вже почнеться період зберігання овочу, то ціна на цибулю стрімко зростатиме, бо вагомої пропозиції скоріше за все не спостерігатиметься.

Основні поради щодо ведення овочевого бізнесу:

  • Якщо ви хочете займатися вирощуванням овочів, вам потрібні земельні ділянки біля хорошого джерела води. Споживання води на овочах досить значне — до 6 тис. куб. м води на 1 га за сезон. Тому, якщо немає джерела води, то вирощуванням овочів займатися не потрібно взагалі;
  • Складання технологічних карт вирощування продукції. Варто дотримуватися правильної агротехніки, систем захисту культур від шкідливих об’єктів, вчасного та якісного збирання врожаю і його зберігання/переробки, слід зважати на ті агрокліматичні умови, які спостерігаються саме в регіоні ведення овочевого бізнесу тощо;
  • Планування бізнесу та шляхів реалізації продукції. Багато підприємств скуповують овочі для переробки. Потрібно орієнтуватися на ринок, вивчити, що відбувається у регіоні, де знаходиться ваш бізнес, познайомитися з регіональними мережами торгівлі і виступати як надійний постачальник (гарантія дотримання умов постачання продукції, якості продукції та ін.).

Таким чином у вас все вийде і справа приноситиме не лише прибутки, а і задоволення!

Вікторія Полевик, <[email protected]>

 

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *