Через весняні заморозки в Україні змістився графік збору ранніх овочів, ягід і фруктів.
За словами аналітика “Українського клубу аграрного бізнесу” Максима Гопки, несподівано холодна перша половина весни негативно вплинула на формування врожаю, що вже позначається на ринку.
“Похолодання охопило не лише Україну, а й низку країн Східної Європи та Туреччину, яка є важливим експортером. В Україні постраждали переважно окремі регіони, зокрема Вінницька область та частина східних територій. У цих зонах ранні культури перебували у вразливій фазі розвитку”, – зазначив Гопка у дописі на Facebook.
За його словами, після Великодня не відбулося звичного зниження цін на овочі через приморозки й подальші опади. Попри те, що дощі були корисними для зернових і олійних культур, для овочів відкритого ґрунту вони стали додатковим фактором затримки сезону.
“На ринок наразі надходить продукція переважно з теплиць, де виробникам довелося витратити більше ресурсів на обігрів через брак тепла і сонця. Водночас, із розширенням тепличних поставок, зокрема із західних регіонів, почали знижуватись ціни на огірки та помідори”, – пояснив експерт.
Полуниця вже з’явилася у продажу, однак переважно вирощена в закритому ґрунті. Ціна на неї ще нестабільна, але демонструє тенденцію до зниження. За прогнозами, влітку середня вартість полуниці становитиме близько 120-130 грн/кг.
Також наприкінці травня очікується старт сезону ранньої черешні. Однак частину врожаю могли знищити заморозки, які вдарили в період цвітіння. Аналогічна ситуація й з іншими кісточковими – абрикосами та персиками. Оскільки втрати врожаю були й у Туреччині, ціни на черешню можуть бути доволі високими.
Гопка також зауважив, що ціни на фрукти й овочі цього року суттєво відрізнятимуться від торішніх. “За перші чотири місяці 2025 року індекс споживчих цін зріс на 4,3%, тоді як торік за аналогічний період – лише на 1,5%. Основними чинниками інфляції стали овочі, які подорожчали на 9%, та фрукти – на 18%”, – підсумував він.