В Україні змістився графік збору ранніх овочів та фруктів

Через весняні заморозки в Україні змістився графік збору ранніх овочів, ягід і фруктів.

9234_1463120378_igozen00.jpg (135.43 Kb)

За словами аналітика “Українського клубу аграрного бізнесу” Максима Гопки, несподівано холодна перша половина весни негативно вплинула на формування врожаю, що вже позначається на ринку.

“Похолодання охопило не лише Україну, а й низку країн Східної Європи та Туреччину, яка є важливим експортером. В Україні постраждали переважно окремі регіони, зокрема Вінницька область та частина східних територій. У цих зонах ранні культури перебували у вразливій фазі розвитку”, – зазначив Гопка у дописі на Facebook.

За його словами, після Великодня не відбулося звичного зниження цін на овочі через приморозки й подальші опади. Попри те, що дощі були корисними для зернових і олійних культур, для овочів відкритого ґрунту вони стали додатковим фактором затримки сезону.

“На ринок наразі надходить продукція переважно з теплиць, де виробникам довелося витратити більше ресурсів на обігрів через брак тепла і сонця. Водночас, із розширенням тепличних поставок, зокрема із західних регіонів, почали знижуватись ціни на огірки та помідори”, – пояснив експерт.

Полуниця вже з’явилася у продажу, однак переважно вирощена в закритому ґрунті. Ціна на неї ще нестабільна, але демонструє тенденцію до зниження. За прогнозами, влітку середня вартість полуниці становитиме близько 120-130 грн/кг.

Також наприкінці травня очікується старт сезону ранньої черешні. Однак частину врожаю могли знищити заморозки, які вдарили в період цвітіння. Аналогічна ситуація й з іншими кісточковими – абрикосами та персиками. Оскільки втрати врожаю були й у Туреччині, ціни на черешню можуть бути доволі високими.

Гопка також зауважив, що ціни на фрукти й овочі цього року суттєво відрізнятимуться від торішніх. “За перші чотири місяці 2025 року індекс споживчих цін зріс на 4,3%, тоді як торік за аналогічний період – лише на 1,5%. Основними чинниками інфляції стали овочі, які подорожчали на 9%, та фрукти – на 18%”, – підсумував він.

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *