Алекс Ліссітса
Мінус 14% кукурудзи, мінус 15% пшениці, мінус 17% ячменю. Саме стільки Україна недобрала урожаю у 2020 р., якщо порівнювати з 2019 р.
Основна причина, яку озвучують аналітики USDA, посушливі умови.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на investory.news.
Дійсно, 2020 р. довів, що майже половина нашої країни — від Полтави і до Півдня — це зона ризикованого землеробства. Сам Південь України — у критичному стані. І я не уявляю собі, що там можна буде вирощувати у найближчі роки, якщо не змінювати підходи вже сьогодні.
Мова йде насамперед про ґрунтообробку. Це — центральне питання, від якого залежить 50% успіху. І мова йде не про плуг, а про чистий ноу-тілл.
У цьому ключі українським аграріям варто подивитися на Австралію, де виробники давно частково перейшли на ноу-тілл і минулого року зібрали рекордний врожай пшениці.
Звісно, все залежить від регіону, від ґрунту і від ваших планів, що ви там збираєтесь сіяти. Та, переконаний, перехід на чистий ноу-тілл в Україні у найближчі роки відбуватиметься шаленими темпами.
Йдеться також про Паризькі домовленості щодо кліматичних змін, які ввели карбонові сертифікати. Сільське господарство — сектор, який чи не найбільше впливає на зміни клімату. Карбоновий сертифікат дозволяє заробити більше на гектарі, німецькі вчені підраховували, — близько 100 євро додатково.
Джерело: propozitsiya.com