Американські вчені розробили новий тест на визначення насиченості ґрунту азотом

Новий тест дає можливість точніше визначити ступінь насиченості ґрунту азотом за хімічним та біологічним показником.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на agrinews-pubs.com.

Нове дослідження, яке проводилося в рамках співпраці науковців, дозволяє отримати більш точні рекомендації щодо внесення азотних добрив, тим самим, дозволяючи аграріям заощадити на підживленні. Окрім цього, більш точне внесення азотних добрив сприятиме зменшенню шкоди навколишньому середовищу.

Основна проблема, яка виникала при використанні традиційних хімічних тестів ґрунту, полягала в тому, що вони вимірювали лише рівень азоту в формі, придатній для негайного використання рослинами без урахування потенціалу біомаси, мікроорганізмів, здатних виробляти додатковий азот протягом певного проміжку часу.

Щоб вирішити дану проблему, науковець Маршалл Макденіел і його команда використовували 30 біологічних і хімічних тестів ґрунту для пошуку кращого тесту, а також комбінації тестів, здатних дати найбільш точні рекомендації для 56 експериментальних ділянок.

Відібрані варіанти протестували через алгоритм штучного інтелекту. Це дозволило отримати оптимальні комбінації тестів, що включають у себе два види тесту:

  • хімічний тест — вимірює рівень азоту;
  • біологічний тест — вимірює кількість азоту, що вивільняється в ґрунті мікробами протягом 14-денного інкубаційного періоду при оптимальних показниках вологості й температури.

Нові тести за своєю точністю перевершили старі аналоги, дозволивши скоротити випадки надмірного або недостатнього внесення азотовмісних добрив на 40%.

За словами вченого, біологічні тести набрали популярність за останні десятиліття. Проблема нового тесту – в необхідності дотримання 14-денного інкубаційного періоду, а це не кожен аграрій захоче виконувати. Тому команда Макденіел далі продовжуватиме дослідження, спрямовані на створення експрес-тесту.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *