Австралійські науковці здійснили прорив у виведенні пшениці, стійкої до іржі

Команда дослідників під керівництвом Міка Ейліффа в Канберрському відділенні Австралійського національного наукового центру (CSIRO) вивела пшеницю, яка продемонструвала виняткову стійкість до стеблової іржі. 

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на австралійське інтернет-видання Farmonline.

Іржа — одна з найшкодочинніших хвороб рослин. Збудник іржі — Puccinia graminis — здатен повністю знищити врожай пшениці за лічені тижні.

Найбільш ефективним і екологічним методом боротьби з іржею пшениці є виведення генетично стійких сортів. Перших успіхів у цьому напрямку досягнуто під час «зеленої революції». Але з тих пір збудник іржі еволюціонував і тепер може долати цю резистентність, знову становлячи загрозу для врожаю.

Щоб виробити стійкість до іржі наново, слід було вдаватися до багаторазових схрещень, після чого ця стійкість втрачалася в наступних поколіннях. Новий підхід, застосований австралійськими вченими, передбачав швидке «складання» індивідуальних генів стійкості в єдиний «пакет», який вмонтовувався в обрану лінію пшениці.

Завдяки цьому вдалося уникнути не тільки багаторазового схрещування, а й втрати стійкості в наступних поколіннях.

В майбутньому такі «пакети» можна буде формувати шляхом генетичного редагування, який у низці країн, у т. ч. у США, не відносять до ГМ-технологій. Ця технологія придатна для виведення пшениці, стійкої й до інших форм іржі.

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *