Без допомоги українців чеського пива цього року може не бути

Надзвичайний стан у Чехії продовжили до 17 травня. Коли він закінчиться, українцям, у яких на той час закінчиться віза, доведеться повертатися додому для її продовження.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на glavcom.ua.

Міністр сільського господарства Чехії Мирослав Томан просив уряд продовжити надзвичайний стан, тому що без нього з країни можуть виїхати українські заробітчани, а без них не буде кому посадити хміль.

Українці становлять більшість сезонних робітників у Чехії – без них не обходиться ані посадка, ані догляд, ані збір хмелю, потрібного для пивоваріння. Також робочі руки потрібні для збору ягід, спаржі, фруктів, а сільському господарству країни вже бракує близько 3 тисяч працівників. Від’їзд ще 5 тисяч може мати катастрофічні наслідки для чеських фермерів, вважає галузевий міністр Мирослав Томан.

«Для нас настають дуже важкі часи – нема, кому висаджувати хміль, доглядати його і збирати, так само нема, кому збирати ягоди, врожай яких вже достигає, влітку не буде, кому збирати фрукти», – говорить речник сільськогосподарського союзу Чехії Владімір Піха.

За словами Владіміра Піхи, загалом у сільському господарстві 10-ти мільйонної Чехії працює близько 100 000 людей, але на сезонні роботи до них додається ще 10-15 тисяч робітників з-за кордону. У цій сфері працюють болгари, румуни, молдовани і навіть монголи, але 60-70% все ж становлять українці.

Він додав, що уряд Чехії вів переговори з урядом України про приїзд українських заробітчан, але домовитися не вдалося.

«Ми вже домовлялися і про спеціальне авіасполучення, але український уряд не дозволив виліт із України. Є якась маленька частина людей, яка встигла отримати робочі візи – для них ми хотіли домовитися про автобусний коридор і про поїзди, але поки ще не можемо про це домовитися, бо потрібно було б перетинати кордон двох, чи трьох країн. Але найголовніше, ми не можемо поки розв’язати ключову проблему – з візами», – розповів він.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *