Через пізні строки посіву частина озимини може увійти в зиму в слаборозвиненому стані, – НААН

Агрометеорологічні умови останніх двох декад жовтня в Україні сприятливо вплинули на раніше засіяні площі озимими культурами, і якщо в листопаді буде порівняно тепла погода, як це було минулого року, стан посівів істотно покращиться, повідомили фахівці Національної академії аграрних наук України.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на АПК-Інформ.

«Але якщо ж вегетація озимини припиниться на початку листопада (середні багаторічні строки), то посіви увійдуть у зиму слабо розвинутими і їх перезимівля ускладниться», – зазначили науковці.

Так, за спостереженнями науковців ННЦ «Інститут землеробства НААН», за середніми багаторічними даними, на Київщині озимина припиняє вегетацію 30 жовтня – 2 листопада. Нинішнього року, за умов припинення вегетації в такі строки, беручи до уваги фактичний стан рослин та прогноз погоди надалі, можна очікувати, що на більшості площ озимі культури увійдуть у зиму у фазі «3-й листок» та «початок кущіння», на пізніх посівах – «утворення сходів».

За експертною оцінкою, площа озимих культур у слаборозвиненому стані на початок зими (за умови температурного фону близького до норми) в середньому в Київській області може становити близько 10-15%.

Проведений аналіз стану озимих культур науковцями ДУ «Інститут зернових культур НААН» показав, що рослини пшениці озимої, сівбу якої проводили в кінці вересня – на початку жовтня, після різних попередників налічують 1-2 листки і мають висоту 6-15 см. За пізньої сівби (15 жовтня) рослини пшениці озимої лише утворили сходи.

«Судячи з того, що середня багаторічна дата припинення вегетації озимої пшениці в Дніпропетровській області становить 5-11 листопада, прогнозовано існує велика ймовірність, що на частині жовтневих посівів для розвитку рослин не вистачить тепла і рослини можуть закінчити вегетацію в слаборозвиненому стані або ж не утворивши сходів взагалі», – вказується в повідомленні.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *