Через війну сільгоспвиробники Кіровоградщини збільшили переробку зерна

За рік сільгоспвиробники Кіровоградської області почали більше переробляти зерна. На переробній базі господарства з Новоукраїнки обсяги зросли удвічі, розповів директор бази Віктор Лапа.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Суспільне.

Зерна за кордон продають менше. За словами директора, сільгоспвиробники переорієнтувалися через повномасштабну війну.

Причин переорієнтування декілька: заблоковані морські порти, обмеження на експорт українських сільськогосподарських товарів і бажання розвивати економіку своєї країни. Віктор Лапа каже: краще зерно переробляти вдома, ніж продавати за кордон за зниженими цінами. На переробній базі є млин і крупорушка.

«Млин працює з 2006 року. Його потужність – 15 тонн за добу. За добу ми можемо виробити 10 тонн борошна. Крупорушка працює у нас з 2000 року. Ми переробляємо ячмінь, пшеницю, кукурудзу, горох, пшоно. Продуктивність 500 кілограмів на годину».

Треба забезпечувати продовольством українців, де через бойові дії не могли зібрати врожай, каже Віктор Лапа.

«Наша база забезпечила майже весь район продукцією. На початку війни два з половиною місяці ми працювали цілодобово для забезпечення Збройних сил України крупами».

Переробкою збіжжя в Кіровоградській області займаються 100 господарств. Їх кількість не змінилася упродовж воєнного стану. Переробляти стали більше, якщо порівнювати рік вторгнення і попередній. Різниця становить 20%, каже керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. За її словами, є державні програми підтримки переробників сільгосппродукції.

«Власна справа» – це гранти на безповоротній основі до 250 тисяч гривень. «єРобота» – придбання обладнання для переробних підприємств до 8 мільйонів гривень. Крім цього, є міжнародні проєкти. Наприклад, проєкт «USAID-Агро» зараз теж сконцентрував свою увагу на розвитку переробки. Також відкрили старт на прийняття заявок на проєкт «Розвиток переробної промисловості» – 360 мільйонів гривень».

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *