Українські лісові гриби від буковинського виробника продають до Ізраїлю, Польщі, США та Молдови.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на «Голос України».
Також українські гриби від буковинського виробника представлено на полицях супермаркетів «Сільпо», «Метро», «Велмарт». Їх можна замовити у ресторанах Києва, Вінниці, Миколаєва.
За сезон чернівецький кооператив переробляє до 20 тонн продукції, а мешканці можуть заробляти 1000 гривень на день. Його заснували 33 мешканці Путили та сусідніх буковинських сіл. Керує підприємством Сергій Терен.
Як він розповідає, селяни переважно збирають гриби для власних потреб, а реалізовувати залишки десь на ринках чи в мережах магазинів не можуть. Кооператив став альтернативою.
Він переконаний, що Україна за допомогою кооперації може успішно розвиватися, бо кооперація — це інструмент розвитку сільської місцевості.
«Дарам Гуцульщини» допоміг проект ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який почав діяти в Путильському районі. Подали проект і потрапили у номінанти підтримки. Потім провели загальні збори мешканців сіл, де розказали людям про всі переваги кооперативу і як спільними зусиллями можемо досягти успіху. Те, що за кордоном за допомогою кооперації розвиваються цілі регіони, надихнуло людей і їм було цікаво долучитися.
Провели анкетування, яке визначило, що 70% підтримують проект щодо праці з дикоросами. Бо до цього думали над різними варіантами: і м’ясо, і молоко, і заготівля кормів.
Але майбутній голова підтримав ідею переробки грибів, за що його й обрали керівником. На реалізацію проекту пішло півроку. Отримали грант на 600 тисяч гривень і вже у 2015 році почали переробляти гриби, які збирали люди. Нині у кооперативі працюють 30 місцевих мешканців, а роботу дали тисячам.
Це є достойним прикладом того, як в Україні, використовуючи її природний ресурс, можна мати роботу і заробляти гроші, якщо ти, звісно, не лежень.
Джерело: propozitsiya.com