Агробізнес від кризи постраждає менше, ніж інші галузі. Але на дешеві овочі та ягоди місцевого виробництва розраховувати не слід, розповів Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на gazeta.ua.
“Інвестиції в агробізнес виростуть. Інвестори будуть намагатися забрати гроші з галузей, які стали неприбутковими. В першу чергу мова йде про виробництво зернових, олійних культур. Щодо вирощування овочів і фруктів, тут інвестицій буде менше. До того ж фермери втрачають через девальвацію гривні. Насіння та засоби захисту для посівної вони змушені купувати у валюті, а це призведе до підвищення цін”, – каже Ярмак.
Популярними цього року стануть продукти довготривалого зберігання: картопля, морква, цибуля, капуста, яблука.
“Зараз знаходжусь в Італії. Ціни на цитрус тут вперше виросли до рекордних показників. Апельсини виявились продуктом, який можна закупити на тиждень і вони не псуються”, – каже експерт.
Українські ранні овочі та ягоди будуть дорогими.
“Вплине на ціну кілька факторів. Один з них – відсутність кредитів для фермерів, дорогі засоби захисту і проблеми зі збором урожаю. З одного боку здається, що стільки заробітчан повернулося, є кому працювати. З іншого боку, щоб зібрати овочі чи ягоди потрібно доставити працівників на поле.
А тут починаються обмеження: в автобусі не може перебувати більше 10 осіб, всіх працівників треба забезпечити засобами захисту. До того ж не всі готові виходити в поле, бо бояться зараження. І останнє – проблема з ринком збуту. Базари не працюють. Сподіваюсь, що в сезон їх відкриють. Але в людей буде менше грошей і купуватимуть менше. Є проблеми із доставкою продукції. Багато компаній втратили частину товару, бо їхні машини чи контейнери “застряли” на митниці”, – говорить Андрій Ярмак.
Джерело: propozitsiya.com