Про це йдеться в останній доповіді, яку оприлюднили експерти Європейської комісії. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на інформаційний портал Shuvar info.
За словами експертів, зростання рівня споживання свіжих фруктів у ЄС в найближчі роки, буде зумовлено, насамперед, посиленням інтересу населення до здорового способу життя. Але споживачі першочергово обиратимуть не традиційні та добре відомі фрукти, а надаватимуть перевагу новинкам та екзотиці.
“Ми прогнозуємо, що споживання свіжих фруктів та овочів у найближчі десятиліття продовжить зростати, головним чином, за рахунок мотивації населення до піклування про своє здоров’я та здорового харчування. Проте, яблуко, на жаль, вибиватиметься із цього тренду. Впродовж останніх восьми років, споживання свіжих яблук в ЄС знижувалося щорічно на 1%. До 2030 року рівень споживання свіжого яблука в ЄС показуватиме відносну стабільність і становитиме приблизно 13,2 кг на душу населення. Справа в тому, що сучасні споживачі активно шукають нові смаки і , тому, замість звичайного яблука обирають, скажімо, тропічні фрукти та ягоди, які зараз доступні на полицях усіх супермаркетів “, – йдеться в доповіді.
Проте, фахівці стверджують, що ситуація із яблуком не є безнадійною.
«Зараз яблука залишаються єдиним локальним продуктом, який є найбільш доступним на ринку взимку, тому, правильним рішенням для виробників буде виведення на ринок нових, високоякісних сортів, які б зацікавили розпещеного екзотикою споживача.
Для того, щоб яблуко могло відповідати споживацьким вподобанням та отримати попит, в садах повинні з’являтись нові сорти. Вони також, повинні бути стійкими до змін клімату , хвороб та шкідників», – зазначають фахівці.
Згідно даних ЄК, внаслідок скорочення виробничих площ, але, при цьому, вищої врожайності, виробництво яблука в ЄС упродовж наступних років залишатиметься стабільним і , станом на 2030 рік, складатиме приблизно 12,4 млн. тонн.
Важливим є той факт, що на фоні стагнації попиту на звичайне яблуко, зростатиме попит на органічне і це буде стимулювати розвиток органічного виробництва в яблучному сегменті.
Позитивні зміни до 2030 року фахівці прогнозують для зовнішньої торгівлі яблуком і стверджують, що відсутність доступу до російського ринку вже скоро вдасться цілковито компенсувати.
“У 2018/2019 роках експорт свіжих яблук в ЄС повинен досягти того ж рівня, який був зафіксований до введення російського ембарго і до 2030 року продовжить зростати. Таких результатів вдасться досягнути, завдяки активному пошуку виходів на альтернативні ринки збуту”, – йдеться у прогнозі.
Зазначимо, що до 2014 року, російський ринок складав приблизно 40% від загального обсягу експорту яблук із ЄС.
У випадку із імпортом яблука до ЄС експерти говорять про зовсім незначне повільне зниження, яке у 2030 році складе лише 0,6%.
Серед інших видів плодоовочевої продукції найбільше зростання споживання очікується в ЄС по персиках, нектаринах і томатах.
У підсумку, експерти стверджують, що головними драйверами ринку сільськогосподарської продукції протягом наступного десятиліття в ЄС та за його межами будуть саме споживачі.
“Споживачі ставатимуть все більш свідомими стосовно їжі, яку вони вживають, її походження та навколишнього середовища. Для виробників це означатиме збільшення виробничих витрат, але це також буде можливістю отримати додану вартість продукції, попит на яку продовжить рости”, – підсумовують фахівці.
Джерело: propozitsiya.com