Дрібним сільгоспвиробникам кредити дістаються майже вдвічі дорочже, ніж середнім

Подвоєння обсягу позик сільгосппідприємствам дало б змогу підвищити їх продуктивність на 4-5%. 

Про це сказала консультантка з питань сільського господарства та кредитний аналітик Deutsche Kreditbank Вікторія Мюллер під час онлайн-конференції на тему «Аналіз вимог до надання та стан фінансування сільськогосподарських кредитів», проведеної Німецько-українським агрополітичним діалогом 28 грудня, пише propozitsiya.com.

На сьогодні аграрний сектор уже посідає третю сходинку серед напрямків кредитування українських банків: останні за 2019 рік видали сільгоспвиробникам кредитів на 61,6 млрд грн, що становить 8,3% усього кредитного портфелю. Однак Україна має слабку фінансову систему навіть на фоні Східної Європи. В результаті обсяги фінансування аграрного сектору низькі. В цій ситуації найбільше потерпають дрібні господарства через цілий комплекс причин – від незацікавленості банків у малих за обсягом кредитах до браку коштів на послуги фахівців, які б вели бухоблік відповідно до міжнародних стандартів і вимог банків. 

При цьому, як відзначила Вікторія Мюллер, навіть державна допомога потрапляє переважно середнім і великим агрофірмам. Вона пояснила, що до такого результату призводять особливості процедури надання державної допомоги: в Україні зазвичай господарство мусить спочатку оплатити всю вартість товару чи послуги, а потім чекати на часткове відшкодування з бюджету. Це вимагає наявності власного капіталу, якого бракує у дрібних господарств.

Як наслідок дрібні господарства кредитуються за середньою ставкою в 22% річних. Під такі відсотки вони наважуються залучати кредити зазвичай лише на фінансування збирання врожаю, а 90% капіталу господарств становить власний. Натомість середні й великі агрофірми мають доступ до кредитування іноземними банками і можливість довгострокового планування потреби в оперативному кредитуванні. І такі господарства отримують фінансування в середньому під 12% річних.

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *