Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала, що півкілограмова паска обійдеться в цьому році майже в 37 гривень або на 7% дорожче, ніж у минулому році. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор Асоціації Олексій Дорошенко. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на інформаційне агентство УНН.
Асоціація постачальників торговельних мереж дослідила поточну вартість приготування паски вдома.
“Ми приготували чотири паски вагою в 550 грам. Хто хоче зекономити, або мати дійсно смачну та якісну паску, то слід зробити її вдома. А ті, хто цінують свій час зможуть купити її будь де: від крамниці та кафе до величезного магазина. І вартість становитиме від 50 грн за просту півкілограмову до 1000 грн за унікальну паску вітчизняного виробництва вагою 1,2 кг”, – написав Дорошенко.
“Для домашньої паски ми придбали за середньостатистичними в країні цінами 1,2 кг борошна, 0,5 л молока, 6 курячих яєць, 300 г цукру, 250 г вершкового масла та за середніми цінами продуктових мереж 250 г родзинок, 1 пакетик сухих дріжджів вагою 11 г та один пасхальний набір із цукру до паски, яким ми її прикрасимо”, – додав експерт.
Дорошенко констатував, що за рік лише два продукти зі списку знизились в ціні – цукор та яйця втратили 7% і 17% вартості, всі інші інгридієнти подорожчали від 6 до 20%.
“Борошно пшеничне – 1,2 кг. За рік ціна зросла на 20%. Минулий рік – 11,6 грн, 2019 рік – 13,9 грн, Молоко – 0,5 л. За рік вартість зросла на 9%. У 2018 році – 11,1 грн, цей рік – 12,1 грн, курячі яйця – 6 шт. Вартість зменшилась на 17%. 2018 рік – 16,3 грн, у цьому році – 13,6 грн, цукор – 300 г. За рік подешевшав на 7%. Рік тому – 4,6 грн, 2019 рік – 4,3 грн, вершкове масло – 250 грам. Подорожчало на 11%.
2018 рік – 45,6 грн, 2019 рік – 50,4 грн. Родзинки вагові – 250 грам. Річне подорожчання становить 14%. Перед Пасхою минулого року – 25,2 грн, зараз – 28,7 грн, сухі дріжджі – 1 пакетик вагою 11 г. Вартість зросла на 8%. 2018 рік – 4,9 грн, 2019 рік – 5,3 грн, набір пасхальний – 1 шт. За рік вартість зросла на 6%. Напередодні минулорічної Пасхи – 17,1 грн, 2019 рік – 18,2 грн”, – написав він.
“Як бачимо дві складових нашої випічки знизились, як цукор і яйця, але річне зростання вартості борошна на 20% та масла на 11% зробили її на 7% дорожче, ніж у минулому році. За рік приготування чотирьох пасок вагою по 550 грам зросло в ціні трохи більше ніж на 7%, із 136,4 грн у 2018 році до 146,5 грн у цьому. Одна 550 грамова паска обходилась нам у 34,1 грн минулоріч, а зараз в середньому в Україні буде коштувати – 36,6 грн”, – підсумував експерт.
Джерело: propozitsiya.com