Експерти прогнозують збільшення врожаю гречки та гороху в Україні

Урожай гречки в Україні у 2020 році перевищить показник минулого року на 13,3% і становитиме 96,4 тис. тонн, а гороху – на 20% і досягне 687,4 тис. тонн. 

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на прес-реліз ННЦ “Інститут аграрної економіки”. 

Серед продукції зернової групи також прогнозується збільшення врожаю жита – до 355,4 тис. т (+6,7%) і ярої пшениці – до 696,8 тис. т (+5,3%).

Практично на рівні 2019 року збережеться виробництво рису – 54,5 тис. т, що на 0,2% менше, ніж минулого року. Наголошується, що збільшення врожаю прогнозується за тими культурами, які минулого року відновили свою прибутковість.

Згідно з розрахунками Інституту, минулого року рентабельність виробництва гороху становила 12,2%, тоді як у 2018 році ця культура була збитковою (рентабельність -5,4%).

Аналогічна ситуація і щодо гречки, рентабельність якої минулого року становила 6,5% (проти -17,2% у 2018 році).

Рентабельність виробництва жита досягла у 2019 році рекордних 43,2% проти -2,2% у попередньому році.

Водночас щодо інших зернових культур прогнозується зменшення обсягів врожаю на 10%, або 7,7 млн тонн.

“Втім, обсяги врожаю – 67,3 млн т – стануть третім результатом за всю історію України та суттєво не вплинуть на насичення внутрішнього ринку”, – йдеться в повідомленні.

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *