Площі під вирощування знаменитих херсонських кавунів місцеві аграрії через широкомасштабну війну скоротили в рази. Але продати однаково є що — от тільки майже нікуди. На ринках у Херсоні кавунів гори — завезли ще до руйнування мостів через Дніпро. І пропозиція відчутно переважає попит, тому ціна на них падає: ще тиждень тому була 5—6 гривень за кілограм, тепер — 3,5—4 гривні.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на golos.com.ua.
А от на заході країни, де смугастих красенів з степових баштанів також знають і полюбляють, ситуація протилежна: замість херсонських кавунів — у кращому випадку, одеські.
А в основному продукція з Туреччини чи Молдови, за захмарними для середини серпня цінами у 30—40 гривень за кілограм. Утім, те саме було кілька місяців тому з полуницями і черешнями: ранні сорти ягід та кісточкових, які дозріли під Херсоном та Мелітополем, неможливо було вивезти до покупців через лінію фронту, а імпорт «кусався». Та власники баштанів також від цього не в захваті.
«Вирощування кавунів та динь для мене справа родинна — тим займалися і батько, і дід. Та передчуваючи негаразди зі збутом, цьогоріч скоротив площу свого баштану з п’яти гектарів до одного. І все одно прорахувався: за перші дозрілі в полі кавунчики перекупники погоджувалися платити не більше двох гривень за кілограм, а тепер і зовсім сюди не доїжджають — перевезти ніяк. Тож урожай роздаватиму односельцям, хто зможе сам приїхати або прийти на баштан і набрати собі тої солодкої смакоти. А все інше навіть задискувати не планую — немає пального. Так і зогниє мій кавун у полі, чи птахи розклюють, — приречено зітхає Ігор, мешканець передмістя Голої Пристані, яку на Херсонщині недарма називають «кавуновою столицею».
Тим часом на Волині та Львівщині базарні торговці змушені придумувати всілякі маркетингові хитрощі, аби збути занадто дорогі кавуни. Оскільки купити імпортну «ягідку» завважки 5—7 кілограмів за 150—210 гривень більшості місцевих покупців не по кишені, кавуни ріжуть на половинки й чвертки, одразу накриваючи плівкою. Може, хоч на шматочок хтось із споживачів своїх кревних не пошкодує.
Однак у такому вигляді баштанні псуються швидше, і ризик отримати збитки замість прибутку нікуди не подівся. Що поробиш: у війну і солодкий кавун — із гіркуватим «присмаком сльози».
Джерело: propozitsiya.com