Хліб в Україні подорожчає через підвищення цін на пшеницю, цукор і соняшникову олію, заявляють у Всеукраїнській асоціації пекарів, називаючи цифру в 40%.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на finance.ua.
Ситуацію прокоментував президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.
«Потрібно розподілити український хліб на дві частини. Насамперед, це хліб, який виробляється на промислових хлібокомбінатах, які залишилися нам у спадок ще від Радянського Союзу. Йдеться про соціальні сорти хліба — український чорний або батон. Там близько 40% складає зерно.
Якщо взяти в цілому виробництво хліба в Україні, ситуація трохи інша. В СРСР хліб в основному виготовлявся на великих промислових комбінатах, і відповідно, основне споживання було розраховане на 100 кг (на рік — ред.) на одну людину. За останні 20 років ситуація кардинально змінилася. Ще у 2000 році українці споживали близько 50 кг хліба на людину, а зараз ми споживаємо близько 25», — сказав він.
Експерт пояснив, чому знижується споживання хліба і що буде, якщо він ще подорожчає.
«Люди переходять від масового споживання хліба до інших продуктів. Є зміна у звичках споживання. Другий фактор — розмаїття вибору. На українському ринку за останні 15 років з’явилася величезна кількість невеликих пекарень, які дають альтернативу. І після того, як був лібералізований ринок хліба, відстежити ціни і в маленьких пекарнях, і в супермаркетах, які займаються своєю випічкою, і там, де є прогнозоване велике виробництво, дуже складно.
Говорити про те, що спонтанно ціна зросте на 40%, не можна. Ціна на пшеницю зростає з початку року, і пов’язано це з цілою низкою чинників. Ціна на зерно є стабільно високою, починаючи з березня. Чому пекарі досі не адаптувалися, я не розумію. Зараз хліб «український» коштує близько 25 грн за кг. Якщо підняти ціну до 40 грн, українці ще менше будуть його купувати. Тому говорити про те, що ціни зростуть на 40%, передчасно. Якщо зростання і буде, то в розумних межах: 5-10%, не більше», — сказав він.
Джерело: propozitsiya.com