Яблука врожаю 2019 року вже є у продажу. Українські фермери сподіваються, що в новому сезоні ціни на фрукти будуть вищими, а напрацьовані за останні три роки бізнес-зв’язки із зовнішніми покупцями дозволять встановити черговий рекорд з експорту. Фахівці «Інфо-Шувар» вирішили проаналізувати, чим відрізнялись попередні яблучні сезони один від одного і які фактори впливали на розвиток подій на ринку. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на «Інфо-Шувар».
В сезоні 2018/2019 років Україні вдалось зберегти позитивний торговий баланс по яблуку, збільшивши експорт до рекордного показника 62 тис. тон. Рік тому експорт був мінімум в 1,5 рази меншим. В той самий час Держстат зафіксував майже 3-х кратне збільшення імпорту яблук: в період з липня 2018 р по червень 2019 р в Україну було ввезено 19,5 тис. тон цих фруктів.
Сезонність імпорту та експорту суттєво відрізнялась від попереднього маркетингового року. В сезоні 2018/2019 більше 80% всього імпорту припало на останні два місяці – травень і червень, тоді як в маркетинговому році 2017/2018 імпорт яблука почав поступово зростати ще від середини зими.
«До квітня 2019 року пропозиція українського яблука була надмірною, а ціни низькими, тому і імпорт був мізерним. Але потенціал зберігання яблука врожаю 2018 року був низьким через прискорене визрівання в умовах високих температур на початку літа. Тому вже у квітні ми відчули перші ознаки дефіциту якісного яблука і почали його імпортувати із сусідньої Польщі», – розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».
За даними «Інфо-Шувар» , в сезоні 2018/2019 років на майданчику найбільшого в Західному регіоні гуртового ринку ОРСП «Шувар» було продано понад 17,5 тис. тонн яблук. До березня пропозиція розподілялась відносно рівномірно і складалась майже повністю із українського яблука. В квітні, травні і червні ситуація кардинально змінилась – частка імпортного яблука в структурі пропозиції зайняла більше 50%.
Цікавим є і той факт, що Україна в сезоні 2018/2019 років збільшила імпорт яблука, хоча власний врожай був рекордним, в 2018 році українські фермери зібрали 1,4 млн. тонн. А відносно неврожайний сезон 2017/2018 закінчився із рекордними перехідними запасами українського яблука.
«Особливістю українського яблучного бізнесу є те, що українські фермери не мають чітких планів щодо продажу врожаю, тому важко спрогнозувати яким чином буде розподілятись пропозиція на ринку. Так, в неврожайному сезоні 2017/2018 фермери до останнього чекали на кращу ціну тому увійшли в новий сезон із рекордними перехідними запасами яблука. А в сезоні 2018/2019 років фермери не вірили в те, що в умовах рекордного врожаю ціни взагалі будуть зростати тому, по-перше, продавали більше яблука на переробку, по-друге, намагались розпродати основний обсяг десертного яблука до початку весни. В результаті вже у квітні в Україні виникла потреба в імпорті. Затримка ягідного сезону позитивно вплинула на продажі яблук в травні та червні, в ці місяці ми імпортували найбільші обсяги яблук », – пояснює ситуацію пані Гетьман.
Безумовним досягненням цього року стало розширення географії експорту яблук, поставки відбувались у 18 країн світу. Експорт суттєво збільшився в напрямку Близького сходу, Південно-Східної Азії та Туреччини. Більше яблука Україна також експортувала до країн ЄС, де місцеві фермери також зібрали рекордний врожай.
Збільшити експорт вдалось за рахунок суттєвого зниження цін на українські яблука і збільшення частки продукції експортної якості в деяких господарствах. Середні ціни на яблука в сезоні 2018/2019 були найнижчими принаймні за останні три роки, в тім динаміка цін більше була протилежною попередньому сезоні і дуже подібною до сценарію сезону 2016/2017.
Джерело: propozitsiya.com