Двох однакових ягідних сезонів ні в Україні, ні в усьому світі просто не існує.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на east-fruit.
І тут велику роль відіграють погодні умови. Ніякі технології, ніякі сучасні ЗЗР сьогодні не можуть нівелювати негативний вплив погодних факторів — заморозків, граду, затяжних дощів, посухи. Таку думку висловив керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв.
«У минулому році холодна весна з заморозками до кінця травня призвела до того, що ранні сорти суниці садової та черешні були знищені майже на 100%, а комерційні виробники дорогої ягоди — чорниці — отримали втрати на рівні 90%. Виробники середніх сортів суниці садової також зазнали втрат. «Вистояли» в цих умовах тільки виробники ремонтантних сортів ягід, які дозволяли відійти від впливу заморозків, і врожай був більш-менш вдалим», — повідомив фахівець ягідного ринку.
За його словами, на сьогоднішній день низькі температури взимку зробили певний негативний вплив на рослини ягідних культур, але найголовніше — в цьому травні в Україні не зафіксовано критично низьких температур для насаджень ягідних плантацій.
«Це нам дозволяє прогнозувати, що валовий збір ранніх сортів суниці садової, малини, смородини, порічок смородини і лохини збільшиться в порівнянні з 2020 роком.
Втім, не варто забувати, що попереду для ягідників не менш важливий місяць — червень. У цей період важливі посухи, або, навпаки, затяжні дощі. Це, звичайно, може негативно вплинути на вегетацію рослин. Однак, вже сьогодні ми маємо впевненість, що ягід буде набагато більше, а ціни на них, без сумніву — в рази менші, ніж в минулому році», — спрогнозував Олександр Хорєв.
У свою чергу, як відзначила в ефірі першого національного радіо директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва, сезон тепличної полуниці садової в Україні в нинішньому році почався з відставанням від минулого року рівно на 2 тижні.
«При цьому перші необ’ємні партії суниці садової виробники південних регіонів України пропонували в кінці квітня в середньому по $ 7,89/кг, і приблизно на цьому ж рівні первинна ягода надійшла від виробників на ринок в 2020 році», — повідомила директор з розвитку УПОА.
Катерина Звєрєва також підкреслила, що найбільший експортний потенціал на ягідному ринку України зберігає лохина. Це пояснюється тим, що ця ягода найбільш дорога, тому експортується зараз до 70% врожаю.
«Втім, в минулому році українські експортери лохини різко здали позиції, знизивши експорт більш ніж в півтора рази — до 1,2 тис. тонн. Головною причиною зниження експорту, звичайно, стали втрати врожаю від заморозків, але і внутрішній ринок продовжував зростати. Тому українські ягідники отримали більш високі ціни на всі види ягід», — зазначила директор з розвитку УПОА.
Джерело: propozitsiya.com