Зростання обсягів покупок продуктів через Інтернет та доставки продуктів стали не єдиними трендами в поведінці споживачів, викликаними коронавірусом.
Про це розповів представник FAO Клаус Грунерт у ході вебінару «COVID-19 і системи контролю та управління безпекою продуктів», проведеного FAO 16 грудня, пише propozitsiya.com.
Причому це дані не емпіричних спостережень, а опитування, яке охопило 50 тис. споживачів у 10 країнах ЄС.
Воно показало також наступні тенденції у поведінці споживачів:
Європейці стали рідше ходити за покупками, зате більше купувати за один раз. Як прокоментував Клаус Грунерт, це цілком логічно з епідеміологічних міркувань — рідше відвідувати місця масового скупчення людей. А раз у супермаркетах стали рідше бувати, то почали купувати запаси на довший час. Також з гігієнічних міркувань частіше почали купувати саме упаковані продукти.
Покупки стали робити більш продумано і сплановано. Як додав К. Грунерт, люди тепер більше читають етикетки, порівнюють продукти — їх склад, термін зберігання. Це пов’язують передусім зі зниженням доходів під час коронакризи та зростанням невпевненості в стабільності своїх доходів.
Європейці стали більше готувати вдома, і їм це подобається. Фахівець з FAO пояснив це не тільки обмеженнями в роботі кафе й ресторанів, а часто — й цілковитим їх закриттям, а й тим, що люди стали більше працювати з дому і менше відвідувати супермаркети. У зв’язку з цим К. Грунерт прогнозує, що й надалі європейці більше готуватимуть удома, ніж до коронакризи.
Також він очікує тенденції до зростання обсягів прямих продажів продуктів з ферм кінцевим споживачам.
Джерело: propozitsiya.com